Miniscript: A fejlesztők új Bitcoin Smart Contract nyelvet kovácsolnak

Bitcoin intelligens szerződések

Pieter Wuille, Andrew Poelstra és Sanket Kanjalkar Bitcoin fejlesztők létrehoztak egy új programozási nyelvet, amely segíthet a bitcoin tranzakciók sokoldalúbbá tételében.

Augusztus 19-én jelentették be a [bitcoin-dev] levelezőlistának, Miniszkript arra az egyszerű intelligens szerződéses nyelvre támaszkodik, amely már használható a Bitcoin-ban, a Script, hogy kibővítse a bitcoinos fizetések körüli feltételes lehetőségeket hash zárak, időzárak és aláírások keverékével..

Bitcoin intelligens szerződések

“Ez egy nyelv a Bitcoin szkriptek strukturált írásához (egy részhalmaza), amely lehetővé teszi az elemzést, az összetételt, az általános aláírást és egyebeket” – magyarázta Wuille.

Most jelentette be Miniscript projekt weboldalunkat a bitcoin-dev levelezőlistán: https://t.co/vOceWbgPe0

– Pieter Wuille @RWC (@pwuille) 2019. augusztus 19

Wuille hozzátette, hogy a Miniscriptet “a mai Bitcoin számára tervezték”, és használatához nem szükséges konszenzusos változás. A fejlesztők azt mondták, hogy „támogatni kívánják a jövőbeli szkriptváltozásokat, amelyeket a Bitcoin tartalmazhat” annak érdekében, hogy fejlődjenek a blokklánccal. Wuille később a Twitteren megjegyezte, hogy az új nyelv végül bekerülhet a Bitcoin Core adattárába, ha a Bitcoin közösség beleegyezik abba.

“Dolgozni fogok ennek egyes részeinek beépítésében a Bitcoin Core-ba, ha ez kívánatos (úgy gondolom, hogy ez nagyon hasznos lehet), de ideális esetben sok pénztárca-technológiába kerül” – mondta.. 

Különösen a fejlesztők létrehoztak egy úgynevezett „házirend-fordítót” a Miniscript számára. Az eszköz többek között lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy képet kapjanak arról, hogy mikor köthetők feltételes bitcoin tranzakciók.

Tanulságok a jövő számára

Pieter Wuille és Andrew Poelstra rockstar fejlesztők a Bitcoin közösségben (Sanket egy feljövő saját jogán!). Ez nem csak azért van, amit már megépítettek, hanem azért is, mert az a technológia, amelyen még dolgoznak, és amely az elkövetkező évek során alakíthatja a Bitcoin jövőjét.

Ennek a technológiának egy része olyan folyamatban lévő fejlesztéseket tartalmaz, mint a Schnorr Signatures és a Taproot. Az előbbi hatékony algoritmus a kriptográfiai aláírásokhoz, az utóbbi pedig a bitcoin intelligens szerződéses tranzakciókat priváttá tenné, ha normál tranzakcióknak tűnne..

A Miniscript hétfői felfedése nyomán Wuille azt mondta, hogy a projekt nem kapcsolódott közvetlenül a Taproot-hoz, de a résztvevő fejlesztőknek betekintést nyújtott a Script nyelvének javításába, ami később szélesebb vonatkozásokhoz vezethet a Bitcoin ökoszisztémájában:

„Ez is főleg nem kapcsolódik a Taproot-on végzett munkánkhoz, mivel a Miniscript a Bitcoinnal működik, ahogy ma létezik. Természetesen a Miniscript-en végzett munka tanított nekünk egy csomó dolgot a szkriptről, amely tájékoztatja a terveket a Script jövőbeni fejlesztéseiről, és a Miniscript szükség szerint kibővíthető. “

Egy másik technológia, amelyen általában a Bitcoin közösségben dolgoznak, a PSBT vagy részben aláírt bitcoin tranzakciók. Wuille azt is megjegyezte, hogy az új szkriptnyelv által lehetővé tett előrelépések kiegészítő módon működhetnek az ilyen tranzakciókkal.

“Remélem, hogy a Miniscript az olyan dolgokkal együtt, mint a PSBT, csökkentheti a szoftverek közötti akadályokat” – mondta.. 

A Other Dev News-ban a Square Crypto felveszi Matt Corallót

Az egész kriptovaluta tér egyik legbecsültebb kódolója bejutott Jack Dorsey Twitter-vezérigazgató bitcoin ruhájába.

A Square Crypto – a közkedvelt Square fizetési vállalat nemrégiben elindított nyílt forráskódú bitcoin fejlesztői ága – augusztus 20-án jelentette be Matt Corallo Bitcoin fejlesztő felvételét. Corallo később megerősítette új munkahelyét a Twitteren.

Annyira izgatott, hogy csatlakozom a @sqcrypto hetek alatt. Félelmetes kísérletezni különböző modellekkel a Bitcoin OSS felgyorsítása érdekében!

Hiányozni fog a @ChaincodeLabs emberek, de mivel bárkit fogadnak, aki a Bitcoin OSS-en dolgozik, valószínűleg úgy is minden másnap ott leszek. https://t.co/L00gqV1LLD

– Matt Corallo (@TheBlueMatt) 2019. augusztus 20

Mivel a világ egyik vezető Bitcoin-szakértője és -építője, a Corallo veterán jelenlétet jelent az induló fejlesztőcsapatban, amely csak júniusban vette fel első alkalmazottját, a Google korábbi termékigazgatóját, Steve Lee-t..

A projekt Jack Dorsey személyi küldetésének részeként jön létre, hogy hozzájáruljon a Bitcoin ökoszisztéma kiépítéséhez.

“Bárhonnan dolgozzon, közvetlenül számoljon be nekem, és akár bitcoinban is fizethetünk” – mondta Dorsey, a Square vezérigazgatója, amikor még tavasszal bejelentette a Square Crypto-t..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me