Japonska centralna banka ne načrtuje izdaje digitalnih valut

Japonska kriptovaluta

Namestnik guvernerja Japonske centralne banke Masayoshi Amamiya je ponovil svoj skepticizem o pomembnosti uporabe digitalnih valut, ki jih izdajajo centralne banke (CBDC) v obstoječem denarnem sistemu.

Njegov negativni pogled na to vprašanje je bil prvič znan v njegovi zaključni besedi na IMF-JFSA-BOJ Konferenca o FinTechu 16. aprila 2018. Amamiya je to zadevo spet postavila v ospredje na sestanku, ki je potekal v soboto v Nagoji v osrednji Japonski. Nadalje je razkril, da Japonska centralna banka ne načrtuje izdaje digitalnih valut.

Japonska kriptovaluta

Digitalne valute, ki jih izdajajo centralne banke

Medtem ko je v članku osvetlil zadevo, se je Amamiya najprej skliceval na finančne strokovnjake, ki menijo, da so digitalne valute, ki jih izdajajo centralne banke, orodje, ki ga lahko centralne banke izkoristijo za nadzor gospodarstva, ko so obrestne mere nične.

Zagovorniki te miselne šole so mnenja, da CBDC zagotavlja vzvod za osrednjo banke za spodbujanje gospodarstva s povečanjem obrestnih mer za posameznike in podjetja. S tem se bo povečala nagnjenost podjetij in posameznikov k porabi denarja.

Amamiya pa meni, da je treba teorijo preiskati. Po njegovem mnenju je izvedljivost zaračunavanja visokih obresti na valute, ki jih izda centralna banka, odvisna od pripravljenosti centralnih bank, da fiat valute izločijo iz finančnega sistema. Dokler se to najverjetneje ne bo zgodilo, bo javnost še vedno imela navado pridobivanja gotovine v zameno za digitalne valute, da bi preprečila plačilo obresti..

“Da bi centralne banke premagale ničelno spodnjo mejo nominalnih obrestnih mer, bi se morale družbi znebiti gotovine.”

Japonska centralna banka pa po mnenju Amamije ne preučuje možnosti, da bi odpravila denar s sprejemljivostjo gotovine kot priljubljenega načina plačevanja med prebivalstvom..

Visoka ovira

Namesto guvernerja, ki je nadaljeval s politiko centralne banke glede CBDC, je pripomnil, da banka nima načrta za oblikovanje zakonitega plačilnega sredstva v obliki CBDC. Če parafrazira svoje stališče do tega vprašanja, Amamiya vidi idejo, da se zateče k bančni kripto iz obstoječih državnih valut, kot “precej veliko oviro”.

Svoj položaj je podpiral s špekulativno naravo naložb v kripto sredstva, ki z analitičnega vidika ne štejejo za stabilno plačilno sredstvo.

Opazovalci so morda mislili, da bo Amamiya v prihodnosti odprt za uporabo rastočih gospodarskih tehnologij, kot je kripto, ko je včasih aprila predstavil zaključne besede.

Raziskovanje aplikacij blockchain lahko v teoriji, ko je dom zakuhalo verjetnost, da kripto premoženje postane zakonito plačilno sredstvo, ki ga je potrdila centralna banka, teoretično le močno konkurira.

Poročanje o kriptovalutah

Med tednom prizadevanja za olajšanje kriptovalut davčno poročanje o postopku je razpravljal japonski odbor za davčno politiko, pri čemer so udeleženci menili, da je primerno, da se mehka pedala zapleteno.

O postopku obdavčenja digitalnih valut se je na splošno razpravljalo po vsem svetu, saj zakon ni jasno določal, ali gre za lastnino ali valuto. Zaradi nestanovitnosti deviznih tečajev je zanje nekoliko težko določiti določeno davčno obdobje.

Nekatere kriptovalute so bile zasnovane tako, da lastnika ohranjajo anonimnega, zaradi česar vlada še bolj otežuje odmero davka od teh posameznikov ali podjetij. Z naraščajočo močjo davčni regulatorji začenjajo resno jemati trg kriptovalut.

Line Corporation

Trg kriptovalut je na Japonskem velik zalogaj, saj številne korporacije še naprej vključujejo in razvijajo tehnologije veriženja blokov v svoj sistem. 16. oktobra, Line Corporation je na novo razviti žeton LINK (ln) trgoval na svoji domači borzi kriptovalut BITBOX. Ponudnik aplikacij za sporočanje je predstavil svoj nov žeton, s katerim je seštevek, ki je na voljo na borzi BITBOX, povečal na trideset.

Line Corporation upa, da bo še vedno izkoristil blockchain aplikacije, saj razvija tudi decentralizirano aplikacijo (DApp), ki bo imetnikom LN omogočila, da svoj žeton porabijo v sistemu..