Novogratz podjetja Galaxy Digital je nedvoumno prepričan, da bo Bitcoin digitalno zlato

Kriptovaluta in zlato

Ali lahko Bitcoin postane digitalna različica zlata? Medtem ko so številni opazovalci že vrsto let razpravljali o tem ustreznem vprašanju, je v očeh Mikea Novogratza vodilna kriptovaluta na dobri poti, da doseže tak status.

Kriptovaluta in zlato

Bitcoin je zlato na periodičnem sistemu Crypto

V izdan komentar na podružnici Bloomberg TV na Bližnjem vzhodu je Novogratz, ustanovitelj banke kripto trgovcev Galaxy Digital Holdings, pripomnil, da tako kot vsak element v periodnem sistemu ustreza atomski številki, je Bitcoin edino izvedljivo skladišče vrednosti v krajini kriptovalut. Prejšnji Goldman Sachs partner celo ugotovil, da počasni blok-časi Bitcoin-a in nizka transakcijska pretočnost samo poudarjajo, da je kot zlato, primerjajo shranjevanje kriptovalute s tem, kako hranijo plemenite kovine v Fort Knoxu.

To ni prvič, da se Novogratz, nekoč sostanovalec soustanovitelja Ethereuma Joseph Lubin, odpravi na javne forume, da bi obljubil svojo zvestobo z digitalnim zlatnim argumentom. Ob nastopu na CNN Business septembra lani je Novogratz podal komentar, ki je precej spominjal na omenjenega. Zatrdil je, da so Bitcoin vlagatelji “podarili z vrednostjo [status}”, in dodal, da pomožni žetoni, varnostna sredstva na osnovi verige blokov in druge podskupine kriptovalut ne bodo nikoli blizu, da postanejo digitalno zlato.

Medtem ko je Novogratz odločen v prepričanju, da je Bitcoin bolj digitalno zlato kot karkoli drugega, nekateri trdijo, da gre za čisto glas. Industrijski komentator Jason Smith je osebno pripomnil, da BTC “že je denar” in ne sredstvo drugačne klasifikacije. Poleg tega je bil v Satoshijevem opusu magnum, prvotnem belem dokumentu o bitcoinih, predpostavka kriptovalute razložena kot “elektronski gotovinski sistem enakovrednih”.

To je zlato, ne digitalni denar

Ne glede na to pa je večina, ne samo Novogratz, prišla do zaključka, da je projekt v sedanjem stanju veliko bolj primeren kot digitalna shramba vrednosti kot nekakšen videz menjalnega sredstva.

Tudi Nick Szabo, kandidat za to, da je obraz za motivom Satoshi Nakamoto, je komentiral, da ima kriptovaluta veliko vrednot, zaradi katerih je podobna plemeniti kovini. V presenetljivem komentarju na otvoritvenem vrhu Izraela Bitcoin je ameriški kriptograf opozoril, da bodo centralne banke morda želele nadomestiti svoja zlata z Bitcoinom, zlasti zaradi prve “fizične ranljivosti”.

Pred nekaj dnevi je Barry Silbert, izvršni direktor newyorške skupine Digital Currency Group, vzkliknil, da je Bitcoin že zmagal na digitalni tekmi zlata. Ob sklicevanju na anekdotne dokaze je Silbert pojasnil, da se bodo, ko se milenijci zavzemajo za zalogo vrednosti, obrnili na kriptovaluto, ne na zlato. Ustanovitelj skupine Digital Currency Group je celo komentiral, da se bo zapuščen denar, ki se trenutno nahaja na zlatih imetjih, sčasoma zlil v Bitcoin, zlasti zaradi decentraliziranih, varnih in nedržavnih značilnosti digitalnega sredstva..

Nekdanji produktni vodja Blockchain Dan Held se je nekoč celo zavzel, da bi poudaril svoje prepričanje, da Satoshi nikoli ni mislil, da je Bitcoin sam po sebi digitalna gotovina, temveč hranilec vrednosti, ki presega tradicionalne meje.

1 / Satoshi’s Vision ™ je neumno prizadevanje, saj je vseeno, kaj je bilo, smo tam, kjer smo zdaj. Vendar tisti, ki spodbujajo pripoved “Bitcoin je bil najprej narejen za plačila”, vztrajajo pri stavkih za izbiranje češenj iz bele knjige in objav na forumih, da bi zagovarjali njihovo perspektivo.

– Dan Hedl (@danheld) 14. januarja 2019

Kot je že prejšnji datum poročal Blockonomi, je Held v obsežni 47-delni Twitter-jevi opomni, da je Satoshi sam omenil zlato, dolgoročno rast vrednosti, status Bitcoina kot blaga in celo pomanjkanje. To samo po sebi je komentatorja pripeljalo do zaključka, da psevdonimni koder ni nameraval prvih iteracij Bitcoina aktivno uporabljati v vsakdanjem življenju prek digitalnih trgovcev..

To še zdaleč ni bilo konca Heldovega argumenta. Soustanovitelj kripto upravljavca sredstev Interchange je opozoril na glavne zapovedi omrežja – 21 milijonov BTC omejitev dobave, desetminutne blokade in omejitve velikosti blokov – in trdil, da bi Satoshi te vrednosti lahko spremenil, da bi spodbudil pripoved o digitalnem denarju. Toda boter kriptovalut ni.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me