Što je solidnost? Naš vodič za jezik Ethereum pametnih ugovora

Čvrstoća

Kad pomislite na Ethereum, vjerojatno pomislite na njegov moćan sustav pametnih ugovora. Za one koji ne znaju, pametni ugovori u osnovi su programi koji postoje na Ethereum blockchainu. Izvode razne zadatke poput slanja ili primanja Ether ili ERC-20 tokena, između ostalih zadataka.

Međutim, ono što možda ne znate jest kako se zapravo sklapaju pametni ugovori. Kao i svi računalni programi, Ethereum ugovori napisani su na programskom jeziku. U ovom se slučaju taj jezik obično naziva jednim Čvrstoća.

Iako postoje i drugi programski jezici koji su kompatibilni s pametnim ugovorima, Solidity je danas jezik koji odabiremo. Stoga čitajte dok pregledamo neke od osnova Solidnosti i gdje možete pronaći neke resurse o tome kako to naučiti.

Čvrstoća

Solidnost kao programski jezik

Većina profesionalnih programera danas koristi jedan ili više skupova popularnih suvremenih programskih jezika. Nekoliko primjera toga uključuju C (i C ++, C # i tako dalje), Python, Java (i JavaScript), Perl ili nekoliko drugih. Solidity je osmišljen tako da ga je lako naučiti programerima koji su već upoznati s jednim ili više modernih programskih jezika.

Ako ste nešto poput Visual Basica naučili još u srednjoj školi, možda će vam biti teško da pokupite Solidity. Ako znate jezik poput Pythona ili C, Solidity će vam biti relativno poznat.

Solidity koristi velik broj programskih koncepata koji postoje na drugim jezicima. Na primjer, Solidity ima varijable, funkcije, klase, aritmetičke operacije, manipulaciju nizom itd. Dok bi u jeziku poput C, programer vjerojatno stvorio neki oblik “glavne” funkcije, poput “int main (arg1, arg2) {// code}”, Solidity radi s “ugovorom” koji je stvoren u sličnom način.

Kod solidnosti

Kao što vidite, Solidity kod izgleda iznenađujuće slično C ++, C # ili JavaScript. Programeri Pythona primijetit će da u Solidity varijablama treba između ostalog i da njihov tip bude deklariran kao eksplicitnost.

Čvrstoća je još uvijek sasvim nova i ima ograničene resurse za učenje

Ako netko želi naučiti novi programski jezik, obično može kupiti jednu od mnogih knjiga dostupnih na tu temu. Na primjer, ako želite naučiti JavaScript, na raspolaganju su deseci ili stotine knjiga koje mogu pružiti potrebnu obuku za samostalno vođenje.

Kako je Solidity još uvijek sasvim nova, na raspolaganju je samo nekoliko knjiga, a recenzije čini se da su za njih na Amazon.com prilično pomiješani, ako ne i posve negativni.

Solidity nudi prilično opsežnu količinu dokumentacije o tome kako kôd funkcionira. Međutim, za nekoga tko je jezik potpuno nov, a još nije glavni programer, zaroniti ravno u dokumentaciju mogao bi biti vrlo zastrašujući, ako ne i gotovo nemoguć zadatak za većinu.

Idealno bi bilo da se dokumentacija više koristi kao referenca na isti način na koji bi se pomoću rječnika tražilo riječ. Ali ne bi čovjek mogao pročitati rječnik od korica do korica u pokušaju da nauči govorni jezik.

Ako je pak netko posvećen i strpljiv, netko bi mogao koristiti dostupnu dokumentaciju za učenje Solidityja bez opsežne programske pozadine. To sigurno ne bi bilo lako.

Trening i tečajevi solidnosti

Za one s osnovnim iskustvom u programiranju, jedna zabavna opcija za vlaženje nogu pomoću programa Solidity može biti Kripto zombiji. Ova stranica je vrlo slična Codecademy, u kojem dobivate kratki programski zadatak i izvršavate ga izravno u pregledniku gdje se trenutno provjerava. Kripto zombiji, međutim, tematizirani su oko izrade zombi igre koristeći Solidity.

Isprobali smo prvo poglavlje kojemu je trebalo nešto manje od dva sata. Bilo je donekle teško, ali uz ustrajnost i brigu to se može učiniti. Čitav tečaj još nije završen.

Programeri su izjavili da će se nove lekcije objavljivati ​​svakih nekoliko tjedana. Nakon što završe sve lekcije, rezultat bi trebao biti cjelovita igra napravljena u Solidityju.

Kripto zombiji

Iako vjerojatno nedovoljno da bi nekoga uistinu učinio profesionalcem Solidityja, Crypto Zombies pruža izvrstan uvod u mnoge temeljne koncepte programiranja pametnih ugovora i sintakse Solidity.

Ako još nemate iskustva s programiranjem, možda biste željeli pohađati besplatni tečaj Codecademy. Poznavanje osnova Pythona ili JavaScript-a bilo bi dovoljno za Crypto Zombies.

Za naprednije učenike koji žele skočiti ravno u glatku škrtavost, Block Geeks ima izvrsnu, besplatnu tečaj na njihovoj web stranici.

Plaćeni trening i mrežni certifikati za Solidity

Posljednjih godina pojavilo se nekoliko web mjesta koja nude plaćeni trening iz različitih tehnoloških predmeta. Primjer za to je BitDegree kojoj je cilj biti obrazovna platforma verificirana blockchainom na kojoj budući studenti mogu naučiti tehnološke vještine putem mrežnih tečajeva.

Po završetku tečajeva dobit će internetski stupanj vrsta koji je registriran na Ethereum blockchainu u svrhu provjere. BitDegree je pokrenut početkom ove godine i nudi tečaj Solidity za samo 9,99 USD.

Tečaj solidnosti

Druga opcija za neke bila bi udemy.com, web lokacija koja nudi internetsku obuku temeljenu na video zapisima. Ova stranica trenutno nudi solidnost tečaj za 200 dolara, iako se čini da se vrlo često prodaje, ako ne i uvijek, po cijeni od 90 ili više posto.

Još jednu opciju koja može biti intenzivnija (i skuplja) nudi B9LAB.com. Oni nude ono što nazivaju certificiranim razvojnim programerom Ethereuma tečaj. Za ovaj tečaj bit će potrebno devet tjedana od 6 do 10 sati tjedno. Također košta 1450 eura, odnosno oko 1750 dolara. Oni također nude besplatno Ethereum 101 tečaj da isprobate njihovu nastavnu metodu i provjerite funkcionira li s vašim stilom učenja.

Isplati li se učiti solidnost?

Ako razmišljate o učenju Solidity za svoj posao, možda ćete htjeti razmotriti koje će vam druge vještine također trebati. Iako učenje vještina povezanih s blockchainom može biti vrlo dragocjeno, vjerojatno bi prvo trebalo postati stručnjak barem u još jednom programskom jeziku. Na primjer, ovo oglas za posao za programera Solidity na Bounty0x zahtijeva bilo kojeg kandidata da ne samo razumije Solidity, već i Truffle, NodeJS i GoLang.

Ako se osjećate sigurni da ćete nekoliko godina svog života posvetiti učenju Solidnosti, pokušajte. Sasvim je moguće da ćete godinama imati pouzdanu stabilnu karijeru.

Uz Solidity, tu je i Serpent koja se temelji na Pythonu. Budući da je Python vrlo jednostavan i lako razumljiv jezik, u budućnosti će ga možda biti lakše naučiti. I ne samo da se Solidity ili Serpent mogu koristiti na Ethereumu, te se vještine mogu odmah pretvoriti u korisne vještine kodiranja na RSK i Ethereum Classic, dvije druge konkurentske platforme pametnih ugovora.

Zasad je Solidnost kralj. I čvrsto razumijevanje Solidity-a bit će vrlo korisno u budućnosti pri učenju drugih jezika pametnih ugovora.