Bluzelle vs Filecoin: Decentralizált tárhely az adatok és fájlok számára

decentralizált fájltárolás

Az adatok tárolása egyre fontosabbá vált, mint valaha.

Mivel az informatikai szektor minden eddiginél nagyobbá és fontosabbá válik, a méretezés és a növekedés érdekében több tárhelyre van szükség. Csak az a kérdés, hogy a vállalkozások hova teszik ezeket az adatokat. Nagy technológiával, amely egyenletes lesz erősebb, valóban megkérdőjeleznünk kell, hogy az adatainkat tároló tipikus, központosított vállalatok (Google, amazon, Apple, IBM) valóban azok, akikre számíthatnunk kell.

A kormány ellenőrzése egy másik dolog, amely a kérdésre is ösztönöz. A közösségi média platformjait bezárták – vagy bezárással fenyegetik mint későn– és az emberek azt kérdezik, hogy megbízhatnak-e bizonyos cégekben, ha biztonságuk van kérdéses.

A dolgok – különösen az adattárolás – decentralizálása és a blockchain technológia használata valóban segíthet megakadályozni a dolgok veszélyeztetését..

Számos olyan vállalat szeretne változtatni az adattárolás módján. Nézzünk meg egy párat, akik különböző dolgokat csinálnak, de megfelelő eszközökkel rendelkeznek az egymással való együttműködéshez, és valóban forradalmasítják az adatok tárolását és elérését.

Először nézzük meg az adatbázis szolgáltatást, Bluzelle. A „AirBnB az adatbázis-tároláshoz ”, ez lehetőséget ad a dApp fejlesztőknek áruik tárolására. Az elképzelés az, hogy a tárhelyet a nyilvánosságtól szerezzük (pontosabban kihasználatlan helyeket), akik viszont a hálózat validátoraként működnek. A fejlesztők fizetnek a tárhelyért, valamint az olvasásokért és írásokért az adatbázisba.

Bluezelle: dPoS decentralizált adatbázisBluezelle: dPoS decentralizált adatbázis

Aztán ott van Filecoin, fájl tárolási szolgáltatás. Használja az InterPlanetary File System (IPFS), a fájlmegosztáshoz és a webhelyek tárolásához szükséges, peer-to-peer protokollt, amely több ezer számítógépen fut. Célja, hogy alapot képezzen a „tudományos adatok, a kreatív média, a történelmi archívumok, a megőrzés és még sok más számára”, és népszerűsége szárnyal.

A Bluzelle és a Filecoin hasonlóságai

A Bluzelle-nek és a Filecoin-nak sok közös vonásuk van, és valóban kéz a kézben dolgozhatnak, hogy bókot adjanak egymásnak.

Először is, mindkettő decentralizált tárolási megoldás. Tehát, ellentétben az Apple iCloud-jával, egyetlen egység nem irányítja a hálózatot. Mind a Bluzelle, mind a Filecoin úgy működik, hogy számos csomóponton fut keresztül – senki nem felelős.

A Bluzelle és a Filecoin is használja a blockchain technológiát, amely javítja a biztonságot és csökkenti a feltörés esélyét.

A Bluzelle és a Filecoin közötti különbségek

De a két decentralizált platform közötti fő különbség az, amit tárolnak. A Filecoin fájlok tárolására szolgál. A Bluzelle az adatok tárolására szolgál. A Filecoin az IPFS használatával működik, amely rendszer inkább az adatok címzésére és továbbítására irányul. Nem garantálja azt sem, hogy meddig lesznek elérhetőek az adatok.

Bluzelle nem használja az IPFS-t, és azt mondta, hogy a rendszer hasznos – de ha attól függ, hogy legalább a legtöbb csomópont önként akarja-e támogatni az IPFS-t okként. Az IPFS egy megosztott nyilvános fájlrendszer, míg a Bluzelle egy biztonságos adatbázis.

Mi az IPFSMi az IPFS? Bolygóközi fájlrendszer: Teljes útmutató a kezdőknek

A Bluzelle azon dolgozik, hogy skálázható és decentralizált adatbázis-szolgáltatást nyújtson a világ dApps-ja számára. A Bluzelle egyedülálló rajraj-architektúrájával képes felnagyítani az önkényesen nagy mennyiségű adat kezelését, mert minden egyes adatrészlet csak egyetlen rajon belül replikálódik.

Filecoin: Decentralizált tárolóhálózatFilecoin: Decentralizált tároló hálózati fájl

Hogyan működhet a Bluzelle és a Filecoin kéz a kézben?

Különbségeik és hasonlóságaik ellenére talán a legjobb megvizsgálni, hogy a kettő hogyan tudja kiegészíteni egymást.

A fájlrendszereket nehéz lehet kezelni, mivel a fájlok nagyok lehetnek. Ugyancsak nehéz lehet keresni egy fájl tartalmát. A decentralizált fájltárolási szolgáltatással – például a Filecoin – a fájlok fel vannak osztva és elterjednek a hálózaton – így még nehezebbé válik a kezelésük.

Amikor a fejlesztők alkalmazásokat hoznak létre, méretüktől és felhasználásuktól függően különböző módon kell tárolniuk és kezelniük az adatokat. Tehát a Filecoinon való tárolás nem lenne elég. A dApp alkotóinak valami másra lenne szükségük, hogy könnyen megkereshetők és visszakereshetők legyenek.

Bluzelle így tud segíteni.

Nagy fájlokat – például videót vagy IMG-t – lehetne tárolni a Filecoin-ban a gyors feltöltéshez. Ezután az adott fájlra mutató linkeket, valamint a metaadatokat el lehet tárolni a Bluzelle-n, megkönnyítve ezzel a megkeresést és a visszakeresést..

A Bluzelle platformja mindig elérhető, és az adatbázisa olyan szintű biztonságot nyújt a fájlok számára, amelyek önmagukban nem biztosíthatók a Filecoin segítségével.

A decentralizált web nem tudott elég gyorsan megvalósulni. A centralizált platformok gyakori kritikák célpontjává válnak – legyen szó magánéletről, biztonságról vagy cenzúráról -, olyan platformok segíthetnek, mint a Filecoin és a Bluzelle. Ha pedig együtt dolgozunk, a végső tárolási megoldásokat nyújthatjuk a decentralizált web számára.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me