Pametno ulaganje: zlato ili bitcoin?

Bitcoin vs Gold

Stoljećima su pojedinci i nacije općenito priznavali zlato kao stabilnu i dosljednu zalihu vrijednosti koju su dvije strane mogle razmijeniti kao oblik plaćanja, a čak je na kraju i nastalo kao sredstvo koje podržava razne papirnate valute.

Unatoč tome, vlade širom svijeta odmiču se od ovog presedana posljednjih nekoliko desetljeća, a na zlato se danas uglavnom gleda kao na sigurno utočište koje se može koristiti za zaštitu od potencijalnih ekonomskih turbulencija.

Sada, međutim, postoji nova tehnologija koja se brzo razvija za koju mnogi analitičari vjeruju da će se u konačnici pokazati kao konkurent zlatu: Bitcoin.

Bitcoin vs Gold

Zlato naspram Bitcoina: Osnove

 Prirodno, očita razlika između te dvije imovine je u tome što je zlato fizička imovina, dok je Bitcoin digitalna, ali postoji više sličnosti i razlika koje se moraju razumjeti dok se odlučuje kojom se imovinom želi trgovati ili u nju investirati.

Prva ključna razlika je u tome što Bitcoin ima apsolutnu oskudicu, dok se ponuda zlata uvijek napuhuje – čak i ako se napuhuje brzinom puno nižom od one u fiat valutama.

Opskrba bitcoina ograničena je na 21 milijun, što znači da bez obzira na sve, nikad neće biti više od 21 milijuna BTC u opticaju. Važno je što mnogi ulagači i analitičari također primjećuju da je stvarna maksimalna ponuda znatno niža od ove, jer postoji značajna količina BTC-a koja je trenutno zaključana unutar izgubljenih ili nepristupačnih adresa novčanika.

S druge strane, zlato teoretski ima beskrajnu ponudu, kao što to imaju čak i neke velike građevinske tvrtke najavili planove koristiti autonomnu rudarsku tehnologiju za žetvu zlata na drugim planetima.

Unatoč tome, neki investitori radije imaju fizičku imovinu, a ne digitalnu, što zlatu može dati prednost nad Bitcoinom u očima odabrane skupine investitora koji svojim portfeljima žele dodati sigurno utočište.

Ova korist, međutim, također pogoršava učinkovitost zlata kao valute, dok se s druge strane Bitcoin može lako prenijeti između dviju strana na brz i isplativ način.

Mnogi analitičari i bitcoin i zlato smatraju ulaganjem u sigurno utočište, ali važno je napomenuti da je ključna razlika između njih dvije u tome što zlato ima obrnutu korelaciju s globalnom ekonomijom – s rastom cijene kad tržišta padaju i obrnuto – budući da Bitcoin još nije pokazao nikakvu izravnu obrnutu korelaciju s globalnom ekonomijom i tržištima dionica.

Također je važno napomenuti da je zlato razvilo ovaj obrnuti odnos tijekom prošlog stoljeća, dok je Bitcoin relativno novo bogatstvo koje tek treba svjedočiti o bilo kakvim globalnim ekonomskim previranjima.

Ljubitelji zlata oklijevali su prihvatiti Bitcoin raširenih ruku, jer je Peter Schiff, istaknuti analitičar i odlučni zagovornik plemenitog metala, nedavno objasnio u tvitu da je jedna temeljna mana Bitcoina taj što će njegovi najveći ulagači – koji se obično nazivaju kitovi – prodati svoja udjela svaki put kad se cijena kriptovalute penje u pokušaju da ostvare svoj dobitak prije nego što ih “pad tržišta uništi”.

“Bitcoin hodlers neće prodavati jer vjeruju da će se obogatiti kad #Bitcoin prođe. Bitcoin kitovi obogaćuju se prodajom sada kako bi ostvarili svoj dobitak na papiru prije nego što ih pad tržišta izbriše. Kitovi moraju paziti da šetači ne izgube vjeru i ne unovče novac kako bi mogli unovčiti! ” Medvjedasto je primijetio.

Koja je imovina poželjnija za trgovce i investitore?

 Obje imovine imaju jedinstvenu volatilnost koja je odvojena od one na tradicionalnim tržištima, ali postoje ključne karakteristike koje bi i investitori i trgovci trebali uzeti u obzir pri odluci hoće li radije ulagati i / ili trgovati Bitcoin-om ili zlatom.

Bitcoin ima značajno manju tržišnu kapitalizaciju od zlata, što ga čini sklonijim masivnim kretanjima u oba smjera. Ova volatilnost može biti vrlo unosna za trgovce koji žele iskoristiti volatilnost i mogu rezultirati velikom dobiti.

Postoji mnoštvo platformi koje korisnicima omogućuju trgovanje kriptovalutama i mnoge platforme koje korisnicima omogućuju trgovanje tradicionalnim sredstvima poput zlata i dionica, ali jedna platforma kombinira najbolje iz oba svijeta i omogućava korisnicima da trguju obje vrste imovine na jednom prikladnom mjestu : PrimeXBT.

Ova je platforma idealna za trgovce i aktivne investitore koji žele iskoristiti volatilnost i kretanje svih različitih sredstava na jednom mjestu, a čak omogućava korisnicima da trguju Bitcoinima s polugom od 100x – čineći sva kripto kretanja cijena visoko isplativima.

Budući da zlato svakodnevno vidi mnogo pitomije promjene nego BTC, PrimeXBT omogućuje korisnicima trgovanje plemeniti metal s polugom od 500x, što njegove manje promjene cijena može učiniti jednako unosnim za trgovce kao i one veće što ih je zaradio Bitcoin.

Međutim, za pasivne ulagače svaka imovina može igrati jedinstvenu ulogu u svojim portfeljima, zaštićujući se zlatom od rizika na njihovim pozicijama u kapitalu, dok Bitcoin pruža visok omjer rizika i nagrade koji bi mogao dugoročno ojačati performanse njihovog portfelja.

Zaključno, obje imovine imaju svoje prednosti i nedostatke, a čini se da postoji prostor za obojicu da igraju integralnu ulogu u svim portfeljima pasivnih ulagača.

Međutim, aktivnim trgovcima upotreba platforme za trgovanje s polugom poput PrimeXBT može pomoći u prevođenju volatilnosti imovine u velike ostvarene dobitke, a korištenjem oba duge i kratke pozicije, trgovci mogu profitirati bez obzira u kojem se smjeru tržišta kreću.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me