Mi a Matic Network? Útmutató ehhez a blokklánc-méretezési platformhoz

A nyilvános blokkláncokról szóló átfogó megbeszélés az utóbbi években uralta a kriptovaluta vitafórumokat. Az intelligens szerződési platformok problémáira gyakran utalnak, mint elsődleges korlátozó tényezőkre a többségi elfogadás vonzásában, de számos más tényező is jelentősen hozzájárul.

Fluence kiemelve hogy a dapps fejlesztésében és a felhasználók hozzájuk vonzásában a fő probléma a kripto felhasználók kis száma, a kripto rossz UX-je, finanszírozási problémák és méretezhetőség. A kripto felhasználók kis részhalmaza többnyire a kriptográfia korlátozott ismerete, a rossz UX és a rossz skálázhatóság eredménye, amely gyakran külön súrlódási pontokat jelent, például magas gázköltségeket és késedelmet a dappokkal való interakcióban..

A mai kriptográfiai felmérés során számos olyan projektet talál, amely ígéretet tesz a „következő generációs” blokkláncra, amely felhasználók millióinak (néha milliárdjainak) terjedhet, és tömeges elfogadást eredményezhet. Ezen platformok közül sokat óvatos objektíven keresztül kell szemlélni, és sokan az első réteg méretezésére összpontosítanak, például szilánkosításra vagy PoS konszenzusra a nagyobb átviteli sebesség érdekében, és még nem is működnek. Mások azonban a második réteg megközelítését alkalmazzák – például a Bitcoin villámhálózata (LN).

A skálázási verseny egyik figyelmen kívül hagyott aspektusa olyan projektek, amelyek a főbb platformokat kiegészítik a második réteg megoldásaival, mint pl Matic Network. Ahelyett, hogy megpróbálná forradalmasítani az ipart az összes szempontból, rétegezzen két olyan projektet, mint a Matic és a Loom A dappchains finomítja a meglévő hálózat kiegészítésére való összpontosítását.

A Matic esetében ez a hálózat az Ethereum. Ahelyett, hogy csak a méretezhetőséget hangsúlyozná – amire Matic a Plasma és a PoS oldalláncokkal törekszik -, a projekt tovább csiszolja az UX-et, amely a hagyományos alkalmazások egyik legfinomabban csábító jellemzője, és összefügg a nyilvános blokkláncok skálázhatóságával..

Az Ethereum méretezésének kezelése

Az első életbe lépő, Turing-teljes intelligens szerződési platformként az Ethereum összegyűjtötte az egyik leggyorsabban növekvő projektek a Githubon, és villámhárító volt a méretezhetőségi vitában.

Az Ethereum mérsékelt gondjai jól dokumentáltak, és akkor kerültek a fejükbe, amikor a tranzakciós költségek megugrottak a GAS-díjakban, és sok dappot tiltólagosan nehézkessé tettek – és maradj ma is. Az Ethereum közösség szélesebb körű kezdeményezése a protokollréteg méretezése volt, lassan a Serenity bevezetése – egy skálázható, darabolt PoS blokklánc hálózat.

Lehetetlen pontosan megjósolni, hogy az Etheruem láncon belüli skálázási törekvése hogyan fog megtérülni, de ez nem akadályozta meg más projekteket abban, hogy a hálózat kiegészítő megoldásain dolgozzanak. Gyakran olyan rést érintő területekre összpontosítva, mint a játékok, a DeFi vagy a jobb UX, ezek a projektek azok, amelyekre nagyobb figyelmet kell fordítani, mint a következő „blockchain 5.0” -ra.

Az egyik ilyen projekt a Matic Network, amelynek középpontjában a skálázható plazma és PoS oldalláncok állnak, amelyek nemcsak kiegészíthetik az Ethereum méretezését, hanem közelebb hozhatják a dappok UX-jét ahhoz, amit a mainstream felhasználók megszoktak.

Matic – Plazma és PoS Sidechains

Matic a Plasma optimalizált formáját használja, amely alapvetően gyermeklánc-tervezés az Ethereum méretezéséhez a második rétegén. Fogalmilag a plazmát könnyű úgy gondolni, mint egy fa ágait, a fatörzs az elsődleges lánc – Ethereum – és az ágak, mint a gyermekláncok, amelyek saját konszenzusukat alkalmazzák és az elsődleges lánchoz vannak kötve..

Tehát minden gyermeklánc – amely a gyökérlánchoz van kötve – a Matic hálózat része, és konszenzusának égisze alatt működik. Matic kissé megváltoztatja a Plazma szemléletét egy kettős PoS és blokkoló gyártó „ellenőrzőpontosító” rendszer bevezetésével. A blokkgyártókat a PoS-partnerek választják ki, és felölelik a Matic gyermekláncok alaprétegét.

A blokkgyártók száma kevés, amelynek célja az elszámolás felgyorsítása és a gyártási sebesség blokkolása. A gyártók által biztosított blokkokat a blokk Merkle gyökerén keresztül az ellenőrzőpont-mechanizmushoz kötik, ahol a PoS validátorok véletlenszerűen előállított blokkcsoportokat hagynak jóvá..

Matic Jellemzők

Bárki beletehet Matic-tokent, hogy részt vegyen a PoS ellenőrzőpont-hitelesítésben, és az érvényesítők aláírják a blokkok alkotóinak Merkle gyökerét a blokkgyártóktól. A validátorok a blokkok igazolását is ellenőrzik a javasolt blokk jóváhagyása előtt. Matic szerint, a mechanizmus az alábbiak szerint kapcsolódik az Ethereum lánchoz:

„A rendszerhez az érdekelt felek jóváhagyására van szükség, hogy„ fejléc-blokkot ”javasoljon a gyökérszerződéshez. Amint az ellenőrzőpontot javasolják a főláncon, az Ethereum főláncán bárki megtámadhatja a javasolt ellenőrzési pontot egy meghatározott időn belül. Ha senki nem támadja meg és a kihívás időszaka véget ér, az ellenőrző pontot formálisan érvényes ellenőrző pontként veszik fel a fő láncra. ”

Az ellenőrzőpont-rendszer kritikus szerepet játszik abban is, hogy a tokenek visszavonását a gyökérlánc intelligens szerződésével – az Ethereummal – összehasonlítsák. Annak érdekében, hogy jobban megértsük, hogyan lépnek kapcsolatba a felhasználók a Matic ezen aspektusával, a legjobb, ha a felhasználói élményen keresztül iterálunk.

Alice egy játék dapp ABC-t akar használni a Matic Network-en. Az ABC saját jelképes játékérmével rendelkezik. Alice leteszi az ERC-20 jelképes játékérméket az Ethereum mainchain Matic szerződésbe, amely megfelel a kívánt játékérme mennyiségének. A Game Coin tokenek megjelennek a Matic láncban, és Alice játékérméi az Ethereum láncra vannak zárva.

Ez a folyamat a Matic saját eszközét használja Tőr az Ethereum tranzakciók, szerződések, blokkok és események olvasására, amelyeket az Ethereum blokklánc indított el. Tőr funkciók a Matic „Betéti hídon” belül, ahol a felhasználók bezárják az Ethereum blokklánc eszközeit, amelyek következésképpen fel vannak oldva a Matic láncban.

Mivel a Matic lényegesen gyorsabb blokkokkal és alacsonyabb díjakkal rendelkezik a hibrid Plasma / PoS oldallánc tervezésétől, Alice nagyon gyorsan kicserélheti a játékérméket más felhasználókkal, vagy alacsonyabb tranzakciós költségek mellett költheti el a dapp-ban – ezzel eltávolítva a súrlódások nagy részét a jelenlegi dapp-élményben . Alice bármikor beválthatja a játékérméit is az Ethereum fő láncán, az Etheruem lánc Matic szerződésében a „fennmaradó bizonyítékok” használatával. A folyamat bármely ERC-20 kompatibilis token esetén működik.

Az Ethereum blokklánca végső elszámolási rétegként működik a Matic hálózatba be- és kikapcsolódó tranzakcióknál.

Előnyök és jövőbeli tervek

A Plasma és Matic kettős PoS ellenőrzőpont-tervezésének előnyei elsősorban az, hogy a dapp-ok átviteli kapacitása és UX-je sokkal jobban megfelel a mainstream követelményeknek. Ahelyett, hogy tranzakciókra támaszkodna az Ethereum fő láncán való elszámoláshoz, magasabb tranzakciós költségekkel, a fejlesztők zökkenőmentesebb dapp-élményeket építhetnek, amelyek nem rendelkeznek késési időkkel vagy a felhasználó minden interakciója során felbukkanó MetaMask-tranzakciókkal.

Matic ezt a képességét úgy említi, hogy simítja az UX absztrakciót a fő lánctól a Matic láncig, csökkenti az általános bonyolultságot és egyszerűbbé teszi a dappokkal való interakciót. A Matic SDK-kat, API-kat és dokumentációt biztosít a fejlesztők számára, hogy dappokat készítsenek a Matic-on, a Dagger pedig egy nagyon praktikus eszköz a valós idejű események lekérésére az Ethereum blokkláncból.

A Matic csapata számos lehetséges felhasználási esetet említ, beleértve a P2P fizetéseket, a likviditási készleteket, a DEX-eket, a hitelezési és hitelezési platformokat, a személyazonosság igazolását és a játékokat.

Különösen fontos az NFT-k használata és azok lehetősége az oldalkerekeken való játékban. A funkcionális játékdappok sokféle okból sokkal jobban megfelelnek az oldalláncoknak, mint az on-chain feldolgozásnak, ami a legfontosabb, hogy nincs szükségük az Ethereum gyökérlánc következetes tranzakcióinak véglegességére. Ugyanakkor a Matic felhatalmazza a játékokat az előrehaladás (azaz a játék állapotának) megmentésére, ami a Plasma tervezésének downstream hatása.

A Plazma és Matic ellen azonban még mindig számos akadály áll. A plazma kijáratok bevált gyakorlati várakozási ideje – a láncon kívüli számítások véglegesítése – nagyjából hét nap, és rossz felhasználói tapasztalatokat eredményez. Matic foglalkozik ezzel a kérdéssel a Nuo to-val csökkentse a kilépési időket, de a plazma összetettsége más problémákat is felvet.

A Matic még mindig a Mainnet Alpha stádiumban van, a Mainnet Beta mellett Ütemezett 2019 júliusára.

Számos Ethereum projekt már együttműködik a Matic céggel, köztük a Decentraland és a MakerDAO. A CryptoSaw – egy P2P fizetési alkalmazás dapp-okhoz – szintén integrálódni Matic-szal.

Előretekintve a Matic az állam általános skálázását igyekszik kezelni, mint a következő jelentős fejlesztési határt. A téma azonban nagyon kifinomult, számos fejlődési lehetőséggel rendelkezik, és a Plazma kritikát kapott még néhány fejlesztőjétől is összetettségének az UX / UI-val való összeegyeztetésében.

A plazma fejlesztők körében egyre növekvő hangulat az, hogy az általános állapotátmeneteket ellenőrizni lehet a zk-SNARK-ok használatával – az adatvédelmet megőrző technológiával, amely a tranzakciókat kötegekbe is összesítheti.

A „blockchain 4.0 vagy 5.0” platformok feltörekvő osztályával, amely mindenhol felbukkan, nem valószínű, hogy mindannyian elnyerik azt a mindenütt elfogadott vagy legitimitást, amely a kriptot a mainstreambe tolja. Végső soron valószínű, hogy több felhasználó fokozatosan fog mozogni néhány olyan platform felé, amelyek olyan nagy fejlesztői közösségekkel és projektekkel rendelkeznek, mint a Matic, amelyek kiegészítik méretezhetőségüket és UX-jüket.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me