Bitcoin manji od 1 USD? Prekid rada Amazona AWS uzrokuje nevolje zbog kripto razmjene

Problem hostinga

Prekid rada azijsko-pacifičke regije u Aziji i Tihom oceanu u Amazonovoj popularnoj mreži AWS u oblaku izradio je pustoš na nekim operacijama burzi kriptovaluta 23. kolovoza. Kaos koji je uslijedio pustio je nekolicinu trgovaca da pobjegnu poput razbojnika.

Neke od razmjena pogođenih epizodom uključivale su korejsku razmjenu KuCoin, singapursku razmjenu BitMax i Binance. Kako se mnoge takve tvrtke oslanjaju na AWS za web poslužitelje i drugu povezanu infrastrukturu, ove su platforme brzo osjetile učinke lokaliziranog prekida.

Problem hostinga

“Zbog pregrijavanja dijela naše šasije u strojnici koju smo postavili u AWS, Tokio, dio naših usluga mogao bi postati nedostupan”, rekao je KuCoin u najavi zajednice.

Uzrokuje oko 500 poruka o pogreškama na API-ima i utječe na neke postupke povlačenja

– CZ Binance (@cz_binance) 23. kolovoza 2019

To je pitanje natjeralo trgovce burzi da se suoče s netočnim tržišnim podacima, prisiljavajući mjesta da reagiraju. BitMax je privremeno obustavio trgovanje na svojoj platformi u skladu s tim. Binance je omogućio nastavak trgovanja, ali je akutno zaustavio depozite i isplate. KuCoin je rekao da bi to moglo utjecati na “neke usluge” dok se radi na popravku.

Bitcoin za manje od 1 USD? Bez šale

Neki trgovci kriptovalutama postavljaju limitirane narudžbe po izuzetno niskim cijenama, s idejom da se uhvate izuzetno jeftine kripto-veze ako se ne dogodi neka vrsta događaja crnog labuda i dogodi flash pad..

Činilo se da je nekoliko trgovaca postiglo tu mogućnost u petak, budući da je ispad AWS-a uzrokovao bljesak knjige narudžbi na BitMaxu zahvaljujući netočnim podacima prije nego što je platforma zaustavila rad. Ta je dinamika omogućila nekolicini korisnika da pokupe bitcoin po cijenama nižim od 1 USD.

Dovey Wan, partner u kriptoasset fondu Primitive Ventures, primijetio je isto toliko na Twitteru nakon posljedica prekida.

Mnoge azijske burze vide nestabilnost cijena (a trgovanje je bilo moguće izvršiti, da, možete kupiti izuzetno jeftine Bitcoine ako ste tamo imali ograničene narudžbe) pic.twitter.com/SZ30iqBjX3

– Dovey 以德服人 Wan &# 128477; &# 129430; (@DoveyWan) 23. kolovoza 2019

Wan je dodao da će neki trgovci koji su uhvatili tako nevjerojatno jeftine bitcoine “već uspješno povučeni” prije zaustavljanja mjenjačkih poslova, što znači da će platforme sada teže podnijeti zahtjev za tim sredstvima.

Opseg ovih povlačenja trenutno nije poznat, ali ako su zahvaćene platforme imale točne podatke Upoznajte svog kupca (KYC) o odgovornim trgovcima, te bi tvrtke mogle barem identificirati kamo teče jeftina kripto valuta.

Čak i prilikom identificiranja trgovaca nije jasno kakav bi pribjegavanje imale ove platforme jer su dotični korisnici jednostavno trgovali ograničenim narudžbama popunjenim u skladu s infrastrukturom razmjene. Možda bi tvrtke mogle lijepo zatražiti od ovih korisnika da vrate dio sredstava, ali malo toga može biti malo izravnog pribjegavanja.

Prema povijesnim podacima, zadnji put bilo je moguće kupiti bitcoin za manje od 1 dolara na otvorenom tržištu u proljeće 2011. godine, otprilike kad je BTC cijena prvi put postigla paritet s cijenom jednog dolara – prije dugih osam godina.

Naravno, neki sanjaju vratiti se mnogo godina unazad i kupiti bitcoin kad je bio znatno jeftiniji. Oni trgovci kojima je pomogao prekid rada AWS-a mogli su to više-manje slučajno, baš sada.

Mnogi se kripto projekti oslanjaju na AWS, bolje ili lošije

Tvrtke i projekti u kriptoekonomiji oslanjaju se na AWS za infrastrukturu. Naličje ove dinamike je u tome što tim korisnicima puno stvari operativno olakšava. Loša je strana što AWS može pružiti jednu točku neuspjeha kad stvari pođu po zlu.

“Možda bismo se trebali brinuti o tome kako kripto ekosustav […] i dalje u velikoj mjeri ovisi o BezosChainu umjesto o kineskoj centralizaciji”, rekao je Wan kasnije na Twitteru, pozivajući se na Amazonova osnivača i izvršnog direktora Jeffa Bezosa i nedavno kriptoverzno brbljanje oko proizvođača EOS blokova kojima dominiraju po kineskim skupinama.

Postoje velike mogućnosti za AWS, na primjer Google Cloud ili Microsoft Azure. No, ni ove usluge nisu imune na prekide: korisnici moraju vjerovati vremenu rada ovih platformi. Odabir između kompromisa neizbježan je dio stvarnosti, a implikacije tih kompromisa pogađaju nas kad se pojave problemi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me