Flashback: Cijena Bitcoina prije dvije godine dosegla je 20 000 USD

Bitcoin

Možda se čini kao prije života, ali prije dvije godine, Bitcoin (BTC) se trgovao blizu 20.000 dolara, skočivši na ovu cijenu nakon višemjesečnog skoka cijena koji je kriptovalute doveo iz zatišja nerelevantnosti pred kolektivnu svijest javnosti.

U to vrijeme prije dvije godine potrošači nisu mogli zašutjeti o Bitcoinima i blockchainu za blagdanskim stolom, a riječi “kripto valuta” krasile su naizgled svaki novi naslov iz dana u dan..

Bitcoin

Iako je prošlo više od 700 dana od vrhunca od 20 000 američkih dolara, vrijedi izdvojiti malo vremena da se osvrnete i prisjetite cjenovne akcije slične kriptovalutama: Što je kripto tržište dovelo tako visoko? I što je još važnije, što se od tada promijenilo za tržište?

Spektakularni val i kolaps Bitcoina

2017. kriptovalute su doslovno bile u bijesu. Iz nekog široko nepoznatog razloga, Bitcoin i Ethereum doveli su do snažnog porasta digitalne imovine početkom te godine, pri čemu su obje imovine ostvarile snažne dobitke, privlačeći ulagače iz javnosti, stvarajući svojevrsnu virusnu petlju.

U početku je val bio relativno blag, a Bitcoin je u lipnju 2017. završio tisućama, oko 2000 ili 3000 dolara. Kriptovaluta se nastavila sve više i više, sve dok nije naišla na prepreku negativnoj regulativi vezanoj uz Bitcoin iz Kine, koja je tada kontrolirala većinu tržišnih aktivnosti i rudarstva (nije se puno toga promijenilo), što je rezultiralo dramatičnim padom cijene BTC za 30%.

No, nakon ove kratke blokade kriptovaluta je nastavila s rastom, dosegnuvši 10.000 američkih dolara oko Dana zahvalnosti te godine. A nakon što je ta razina pređena, krenuo je FOMO, s vodećom kriptovalutom koja je na spektakularni način ubrzo probila 20 000 USD.

Retrospektivno, čini se kao da je masovna maloprodajna manija za kriptovalute, vođena prilikama za zaradu novca, naime u altcoin dijelu industrije, i institucionalno uzbuđenje izazvano ulaskom tradicionalnih financijskih igrača poput CME-a i CBOE-a gurnulo Bitcoin više.

Zatim, jednako brzo kao što je kriptovaluta pukla, ona se samo nekoliko mjeseci kasnije srušila padajući brzo ispod 10.000 američkih dolara, a zrak je brzo napustio balon.

Krenite s nama putovanjem memorijskom trakom. Danas prije dvije godine, # Bitcoin dosegla najviših 20.000 dolara. pic.twitter.com/ek7PGQnPgc

– CNBC-ov brzi novac (@CNBCFastMoney) 17. prosinca 2019

Što se promijenilo od 2017. godine?

Puno se toga promijenilo od 2017. Kao i puno, puno. I nesumnjivo, mnoge stvari koje su se promijenile bile su pozitivne za kriptovalute u cjelini.

Dajući sažetak, mama i pop investitori uglavnom su Bitcoin ostavili za zelenije pašnjake, sada postoje jasniji i postojeći propisi oko tvrtki i poreza za kriptovalute, ali sveukupno, postoji veći institucionalni i vladin interes za ovu industriju nego ikad prije.

  • Ove je godine pokrenut dugo očekivani Bakkt koji je institucionalnoj publici objavio paket bitcoin terminskih ugovora i izvedenih proizvoda. Također je pokrenuo odjel za profesionalno skrbništvo kako bi olakšao investitorima ulazak na ovo tržište.
  • Facebook je predstavio svoju inicijativu Vaga koja je podvrgnuta obilnim reakcijama regulatora širom svijeta.
  • Niz glavnih tvrtki, uključujući Ernst & Young, Fatburger Brands i Banco Santander počeli su koristiti Ethereum tehnologiju.
  • Kina je počela formalno prihvaćati blockchain tehnologije i druge inovacije u tom nizu, s državnim bankama, tehnološkim tvrtkama, medijskim tvrtkama i drugim subjektima u zemlji koji koriste tehnologiju.
  • Fondovi kojima se trguje s bitcoinima (ETF-ovi) još uvijek nešto smatraju američkim financijskim regulatorima, navodeći zabrinutost zbog tržišne manipulacije i slično.
  • I puno puno više.

Ukratko, osnove prostora kriptovaluta vjerojatno su bolje nego ikad, unatoč činjenici da Bitcoin ostaje iznad 60% sa svojih 20.000 USD svih vremena.

Svakako, sve je veći pritisak na Bitcoin i javnu digitalnu imovinu kao klase iz Kine i drugih regulatornih režima, iako se čini da ljudski i financijski kapital i dalje ulazi u taj prostor vratolomnom brzinom, što implicira da tehnolozi i akademici vjeruju da ova tehnologija i dalje ima potencijal potencijala.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me