Izvješće G7: Baca sumnje na stabilne kriptovalute

Kriptonota

Novo izvješće sila G7 i Banke za međunarodne nagodbe (BIS), središnje banke središnjih svjetskih banaka, tvrdi da bitcoin i njemu slični nisu uspjeli evoluirati u “atraktivno sredstvo plaćanja ili pohranu vrijednosti” i cilja na “rizike” i “izazove” koje predstavljaju stabilne kovanice.

Izvještaj, nazvan „Istražujući globalni utjecaj stabilnih kovanica,”Objavljen je kao suradnja između BIS-ovog Odbora za plaćanja i tržišne infrastrukture i radne skupine G7. Međuvladina ekonomska organizacija, G7 sastoji se od nekih od najnaprednijih svjetskih ekonomija, a to su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Japan, Francuska, Kanada i Italija.

Kriptonota

U tome su stručnjaci dvaju tijela zaključili da će se glavne „potencijalne koristi“ stabilnih kripto valuta vezanih uz valutu ostvariti samo ako se prvo općenito riješi niz izazova.

Radna skupina BIS i G7 navela je ove izazove kao pitanja koja se odnose na poštivanje poreza, zaštitu investitora, privatnost, pranje novca, financiranje terorizma i još mnogo toga.

Štoviše, organizacije su rekle da stabilne kovanice na kraju mogu predstavljati izazove međunarodnim financijskim institucijama, ukoliko tvrde da ta kripto imovina može izazvati pošteno tržišno natjecanje, financijsku stabilnost, monetarnu politiku i sam međunarodni monetarni sustav..

U skladu s tim, sudionici su ustvrdili da napori stabilcoin ne bi trebali ići naprijed dok se ne riješe sve gore spomenute prepreke.

„G7 vjeruje da niti jedan globalni stablecoin projekt ne bi trebao započeti s radom dok ne bude zakonski propisan,

gore opisani regulatorni i nadzorni izazovi i rizici odgovarajuće se rješavaju kroz

odgovarajućim dizajnom i pridržavanjem propisa koji su jasni i proporcionalni rizicima ”, navodi se u izvješću.

BIS je pesimističan prema kripto

Pomalo iznenađujuće, BIS – koji olakšava međunarodnu monetarnu suradnju među najvećim financijskim institucijama na svijetu – stekao je nešto na glasu kao bacač hlada na kriptovalute u posljednje vrijeme.

Primjerice, prošlog ljeta BIS je objavio izvještaj pod nazivom „Kriptovalute: gledanje izvan hipe.”

U slučaju da to nije bilo odmah vidljivo iz naslova, izvješće je potrošilo dvadesetak stranica iznoseći ono što je BIS okarakterizirao kao glavne nedostatke kriptovaluta, s tim nedostacima koji uključuju pretjeranu decentralizaciju, prekomjernu upotrebu energije, nestabilnost cijena i lošu skalabilnost.

Kao što je tada rekla banka banaka:

“Kriptovalute se ne mogu prilagoditi potražnji transakcija, sklone su zagušenjima i jako variraju u vrijednosti. Sve u svemu, decentralizirana tehnologija kriptovaluta, koliko god sofisticirana bila, loša je zamjena za solidnu institucionalnu potporu novca. “

Samo nekoliko dana nakon tog izvješća, novoizabrani generalni direktor BIS-a, Agustin Carstens, dao je intervju u kojem je pozvao “mlade ljude” da “prestanu pokušavati stvoriti novac”. U istim je primjedbama Carstens dodao:

“Ne, oni nisu novac … Kriptovalute ne ispunjavaju niti jednu od tri svrhe novca. Niti su dobro sredstvo plaćanja, niti dobra obračunska jedinica, niti su prikladni za pohranu vrijednosti. Oni dramatično podbacuju po svakoj od ovih točaka. “

U tom svjetlu nije ni čudo da je BIS-ovo posljednje kripto izvješće iz listopada 2019. uglavnom skeptično prema kriptovalutama. Čelnik institucije i njegovi vršnjaci uglavnom ne smatraju da ta imovina ima vjerodostojnost.

Stručnjaci MMF-a predviđaju put naprijed

Nisu svi glavni svjetski bankarski dužnosnici protiv koncepta stabilnog novca.

Prošlog mjeseca, dvoje najviših dužnosnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) napisali su članak u kojem su istaknuli kako bi se stabilkovanci na kraju mogli izravno osloniti na rezerve središnje banke za svoju stabilnost, tvrdeći:

„Jasno je da bi [oslanjanje na rezerve] povećalo atraktivnost stabilnog novca kao zalihe vrijednosti. U osnovi bi transformirao pružatelje stabilnih valuta u uske banke – institucije koje ne daju zajmove, već samo drže rezerve središnje banke. Konkurencija s komercijalnim bankama za depozite klijenata ojačala bi, postavljajući pitanja o socijalnoj cijeni. “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me