Kampanja “Ispustite zlato, kupite bitcoin” izaziva vatreni, strastveni odgovor zlatnih grešaka

Kriptovaluta i zlato

Otkako je Bitcoin (BTC) rođen, niz se pripovijesti vrtio oko njegove mitologije. Iako mnogi kažu da je to zamjena za PayPal, Visa i slične nositelje, mnogi su došli do zaključka da je riječ o digitalnom skladištu vrijednosti ili, kako neki tvrde, digitalnom zlatu.

Neki su otišli toliko daleko da su rekli da je Bitcoin u mnogim odjelima lako bolji od zlata, pa stoga i reklamna kampanja “Baci zlato, kupi bitcoin” koju je industrijski fond pokrenuo prošlog tjedna. Međutim, neki nisu ovaj narativ shvatili olako.

Kriptovaluta i zlato

“Kriptovalute nisu zamjena za zlato”

Za one koji su propustili dopis, Grayscale, podružnica investicijskih usluga njujorške Grupe digitalnih valuta, pokrenula je opsežnu oglasnu kampanju koja je Bitcoin reklamirala kao “zlato 2.0”. U srijedu tvrtka pušten reklama u 45 sekundi koja prikazuje dvoje mladih koji fizički “bacaju zlato” dok se oni oko njih bore s teškom, glomaznom robom, bježeći od onoga što se pretpostavlja društvu predvidjenom korištenju digitalne imovine.

Bitcoin ili druge kriptovalute nisu prikazani u videozapisu, ali jasno je rečeno: BTC i potencijalno druge kriptovalute mogu djelovati kao odgovarajuća alternativa plemenitom metalu, koji tisućljećima drži hegemoniju kao mjesto za čuvanje vrijednosti . Kao što Grayscale piše na svojoj web stranici koja prati kampanju i napominje u videozapisu, “baci zlato, kupi bitcoin.”

Iako su mnogi uzeli ovu reklamu sjedeći, neki su se prihvatili oružja protiv guranja naracije. Na primjer, legendarni trgovac robom i kriptografist Peter Brandt rekao je da je dijalog “Bitcoin nasuprot zlatu” besmislen i nesiguran, napominjući da ta dva sredstva u sebi imaju različite narative i modele vrednovanja, unatoč tome što neki smatraju preklapajućim karakteristikama.

Ovaj dijalog Bitcoin vs Gold je besmislen & glup. Obje imovine imaju različite pripovijesti i neovisne pokretače procjene. https://t.co/3D1CuXRQ5Q

– Peter Brandt (@PeterLBrandt) 1. svibnja 2019

Neki su jednostavno izjavili da kriptovalute nisu održiva zamjena za zlato. U nedavni post na blogu objavio Svjetsko vijeće za zlato nakon reklame tvrtke Grayscale, istraživač Adam Perlaky primijetio je da je tržište zlata manje nestabilno i likvidnije. Doista, razine volatilnosti i rasponi knjiga narudžbi na tržištima Bitcoina dramatično su veći od zlata. No, kako su istakli brojni industrijski mislioci, takva nestabilnost i likvidnost vjerojatno će biti samo privremeni, jer je svaka nova vrsta imovine ili novonastala prilika za ulaganje u osnovi podložna nedostacima nerazvijenih tržišta..

Perlaky se tu ipak nije zaustavio. Dodaje da za razliku od zlata, Bitcoin ostaje nereguliran i nezanimljiv, dotičući se činjenice da kriptovaluta postoji u regulatornoj sivoj zoni i da najčešći potrošači ne traže aktivno dodjelu BTC-a. I kako takozvana “zlatna buba” Peter Schiff, izvršni direktor Euro Pacific Capital-a, dodaje, “ne možete iskopati Bitcoin bez upotrebe zlata”, dotičući se jedinstvene održivosti metala u elektronici i modernih inovacija.

Krajnja ironija u #DropGold kampanja je da ne možete iskopati Bitcoin bez upotrebe #zlato. Ovo je samo jedan od mnogih korisnih dijelova zlata za koje promoteri Bitcoina poriču da postoje. No, iako previđaju očitu korisnost zlata, pripisuju korisnost Bitcoinu tamo gdje niti jedan ne postoji!

– Peter Schiff (@PeterSchiff) 3. svibnja 2019

Da li Bitcoin > Zlatni argument ima zasluge?

Međutim, neki su odlučni da je samo pitanje vremena kada će Bitcoin nadmašiti zlato.

U noviji istraživački rad, Sive nijanse (očito pomalo pristranske) primjećuju da je Bitcoin u mnogim pogledima drastično bolji od svog fizičkog kolege. BTC je matematički oskudan i ima 21 milijun jedinica; BTC je decentraliziran i provjerljiv putem Interneta; BTC je prenosiv i djeljiv kroz UTXO blockchain sustav te je nezamjenjiv. S druge strane, zlato ima praktički neograničenu opskrbu, rizike oko svoje centralizacije (početkom ove godine zaključano je venecuelansko zlato u vrijednosti od preko milijardu dolara), nemogućnosti da se lako podijeli i transportira preko granica te zabrinutosti oko njegove čistoće.

Prednosti koje Bitcoin pruža nad zlatom dovele su do toga da su neki, poput Blizanca Tylera Winklevossa, pretpostavili da je jedino što zlato ima preko BTC-a “glavno stablo od 3000 godina”. No hoće li kriptovaluta uspjeti ili ne, ostaje za vidjeti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me