Novogratz tvrtke Galaxy Digital nedvosmisleno je siguran da će Bitcoin biti digitalno zlato

Kriptovaluta i zlato

Može li Bitcoin postati digitalna verzija zlata? Iako su mnogi promatrači godinama razmišljali o ovom relevantnom pitanju, u očima Mikea Novogratza, vodeća kripto valuta na dobrom je putu da postigne takav status.

Kriptovaluta i zlato

Bitcoin je zlato na periodnom sustavu Cryptoa

U izdan komentar bliskoistočnoj podružnici Bloomberg TV-a, Novogratz, osnivač banke kripto trgovaca Galaxy Digital Holdings, primijetio je da baš kao što svaki element na periodnom sustavu odgovara atomskom broju, Bitcoin je jedino održivo skladište vrijednosti u krajoliku kriptovaluta. Bivši Goldman Sachs partner je čak primijetio da Bitcoinova spora blok vremena i mala transakcijska propusnost samo ističu da je poput zlata, uspoređujući pohranu kriptovalute s načinom na koji se plemeniti metali čuvaju u Fort Knoxu.

Ovo nije prvi put da je Novogratz, nekoć sustanar suosnivača Ethereuma Josepha Lubina, izašao na javne forume kako bi obećao svoju odanost digitalnom argumentu zlata. Na nastup na CNN Business u rujnu prošle godine, Novogratz je dao komentar koji je prilično podsjećao na spomenuto. Tvrdio je da su investitori Bitcoinu “pripisali zalihu vrijednosti [status}”, dodajući da uslužni tokeni, sigurnosna imovina temeljena na blockchainu i drugi podskupovi kriptovaluta nikada neće biti blizu da postanu digitalno zlato.

Iako je Novogratz nepopustljiv u svom uvjerenju da je Bitcoin digitalnije zlato od bilo čega drugog, neki su tvrdili da je to čista glasina. Industrijski komentator Jason Smith osobno je primijetio da BTC “već jest novac”, a ne imovina drugačije klasifikacije. Štoviše, u Satoshi-ovom opusu magnum, izvornom bijelom papiru Bitcoina, premisa kriptovalute objašnjena je kao “peer-to-peer elektronički sustav gotovine”.

To je zlato, a ne digitalni novac

Bez obzira na to, većina, a ne samo Novogratz, došli su do zaključka da je projekt u svom trenutnom stanju puno više prikladan kao digitalno skladište vrijednosti nego neki privid medija razmjene.

Čak je i Nick Szabo, pretendent na to da je zaštitno lice nadimaka Satoshi Nakamoto, komentirao kako kriptovaluta ima mnogo vrijednosti zbog kojih nalikuje plemenitom metalu. U iznenađujućem komentaru na uvodnom izraelskom summitu bitcoina, američki je kriptograf primijetio da središnje banke mogu zamijeniti svoje zlatne zalihe za Bitcoin, posebno zbog bivše “fizičke ranjivosti”.

Prije samo nekoliko dana, Barry Silbert, izvršni direktor njujorške Grupe za digitalne valute, uzviknuo je da je Bitcoin već pobijedio u digitalnoj utrci zlata. Pozivajući se na anegdotske dokaze, Silbert je objasnio da će se, kada se milenijalci budu zalagali za zalihu vrijednosti, okrenuti kriptovaluti, a ne zlatu. Osnivač grupe Digital Currency Group čak je komentirao da će naslijeđeni novac koji se trenutno nalazi u zalihama zlata na kraju slivati ​​u Bitcoin, posebno zbog decentraliziranih, sigurnih i nedržavnih karakteristika digitalne imovine.

Bivši menadžer proizvoda Blockchain, Dan Held, jednom je čak započeo govor kako bi naglasio svoje uvjerenje da Satoshi nikada nije mislio da Bitcoin u biti bude digitalni novac, već zaliha vrijednosti koja nadilazi tradicionalne granice.

1 / Satoshi’s Vision ™ glup je pothvat, jer nije važno što je to bilo, tu smo gdje smo sada. Međutim, oni koji forsiraju narativ “Bitcoin je prvi put napravljen za plaćanje” inzistiraju na rečenicama za branje trešanja iz bijelog papira i na forumima kako bi zagovarali svoju perspektivu.

– Dan Hedl (@danheld) 14. siječnja 2019

Kao što je prethodnog datuma izvijestio Blockonomi, Held je u brišućoj 47-dijelnoj Twitter niti primijetio da je Satoshi sam spomenuo zlato, dugoročni rast vrijednosti, status Bitcoina kao robe, pa čak i oskudicu. To je samo po sebi navelo komentatora da zaključi da pseudonimni koder nije namjeravao da se prve iteracije Bitcoina aktivno koriste u svakodnevnom životu putem digitalnih trgovaca.

Ovo je bilo daleko od kraja Heldove rasprave. Suosnivač kripto upravljanja imovinom Interchange skrenuo je pozornost na glavne zapovijedi mreže – 21 milijun BTC ograničenja opskrbe, desetominutni blokovi i ograničenja veličine bloka – tvrdeći da je Satoshi mogao izmijeniti ove vrijednosti da pogura narativ o digitalnom novcu. Ali kum kriptovalute nije.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me