Uspon grama: Kriptovaluta Telegrama može se predstaviti u roku od nekoliko tjedana

Telegram ICO

Popularna aplikacija za šifrirane poruke Telegram navodno je na rubu javnog predstavljanja planiranog tokena kriptovaluta, Grama.

Prema trojici ulagača Telegrama koji su razgovarali s The New York Timesom, tvrtka za trenutne glasnike jest s ciljem puštanja prvi valovi Gramovih tokena do kraja listopada.

Tvrdnje dolaze nakon što je osnivač Telegrama Pavel Durov još u siječnju rekao da je mreža TON, blockchain osmišljen kao potpora valuti Gram, u to vrijeme bila oko 90 posto dovršena razvojno..

Telegram ICO

Telegram je prvi put najavio početnu ponudu kovanica (ICO) za projekt u siječnju 2018. U roku od nekoliko mjeseci, društvena mreža prikupila je gotovo 2 milijarde USD za izgradnju takozvane Telegram Open Network. Bila je to druga po veličini ICO u svemiru do danas iza EOS-ove ponude koja je tijekom svog prikupljanja prikupila 4,2 milijarde dolara.

Prema zasebnom izvješću ruskog medija Vedomosti, drugi je investitor rekao da Telegram namjerava otvoriti javne testove Tona od 1. rujna.

Elektrana glasnika, koja se može pohvaliti s više od 200 milijuna korisnika, predviđa da Gram postane valuta izbora u vlastitom ekosustavu. Vodeća aplikacija tvrtke već je glavni oslonac među zajednicama kriptovaluta svih veličina, a mogućnost da se digitalna valuta u toj aplikaciji jednostavno pošalje poput tekstualne poruke vjerojatno će se uhvatiti kod mnogih korisnika ako se sve odvija prema planu.

Naravno, Telegram će morati nastaviti navigirati regulatornim implikacijama svoje nove potencijalne globalne valute, poput diva društvenih mreža Facebook koji se trenutno suočava s predloženim Libra stablecoinom. Facebook je primio val regulatorne pozornosti tijekom projekta, a neki misle da bi se Telegram mogao pripremiti za sličan tretman.

“Sumnjam da će regulatori pomno pogledati ovu ponudu”, rekao je odvjetnik za kriptovalute Richard Levin za NYT.

ETH-Gram DEX pojavljuje se na ETHBerlin Hackathonu

Na ovaj ili onaj način, čini se da su mreža TON i njegova matična valuta Gram sve bliže dolasku. To znači da će zajednice ovih projekata morati puno nadoknaditi što se tiče pozicioniranja unutar kriptoekonomije.

Dobra vijest za njih je da se na tom planu već ulažu napori.

Na primjer, decentralizirana razmjena GramEth predstavljen je kao projekt ETHBerlin Hackathon prošlog tjedna. Kao što su objasnili graditelji DEX-a, to je “prva razmjena koja će omogućiti atomske zamjene između TON-a i ETH-a.”

Ako se projekt nastavi razvijati, tada će korisnici TON-a imati još jedan održiv način da razmijene svoje Gram tokene za eter i obrnuto u mladim danima mreže TON.

Izazovi za projekte poput Grama?

Cosmos, Algorand, TON i Filecoin. Ovo je nekoliko velikih projekata “Layer 1” koji ulaze u svoju adolescenciju ili se okreću prema njima.

No budući da su novi projekti izgrađeni na nove načine, suočit će se s novim izazovima koje raniji projekti poput Bitcoina nisu morali podnijeti. Tako je objasnila Arianna Simpson, osnivačica tvrtke za rizični kapital Autonomous Partners, u zapaženoj Twitter stranici ovog tjedna.

2 / Povijest razvoja softvera pokazuje da izgradnja u vakuumu i očekivanje savršenog rješenja u osnovi nikad ne funkcioniraju. Razvoj je iterativni postupak koji često uključuje mnogo lažnih pokretanja i u svojoj bi srži trebao imati povratne informacije korisnika.

– Arianna Simpson (@AriannaSimpson) 26. kolovoza 2019

Kada je Bitcoin prvi put pokrenut, nije bilo poticaja za napad, jer je u osnovi bio nepoznat, napomenuo je Simpson. No, suprotno vrijedi za veće projekte kriptovaluta koji su pokrenuti 2019. i kasnije.

“Napadanjem najviših lanaca treba zaraditi 10, ako ne i stotine milijuna dolara, a taj # raste”, napisala je.

10 / Kao da to nije dovoljno, kako novi lanci postaju sve složeniji, površina za ranjivosti postaje dramatično veća. Lakše je imati bugove, a zlonamjernim akterima je lakše iskoristiti te probleme – a kao što je već rečeno, postoji više poticaja za to.

– Arianna Simpson (@AriannaSimpson) 26. kolovoza 2019

Naravno, graditelji ovih novih projekata svjesni su da lansiraju u protivničko okruženje i u skladu s tim poduzimaju razne mjere predostrožnosti. Ali Simpsonova poanta je da su napadne površine sada znatno veće, a zlonamjerni akteri imaju više financijskih poticaja da iskoriste te veće površine.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me