Istraživanje Poolz: L3 protokol zamjene za povećanje mogućnosti likvidnosti u DeFi-u

Poolz

Kriptoekonomija u porastu, a posebno Ethereum u posljednje vrijeme, pokazuje kako će imovina u budućnosti biti digitalna, a u nastavku i izuzetno likvidna.

U skladu s tim, pošteno je reći da, iako već vidimo sve više inovacija i prekretnica u vezi s likvidnošću u crypo-u nego ikad prije, kolektivno smo tek počeli grebati površinu kako možemo pristupiti likvidnosti u ovom sve tokeniziranijem svijetu.

U interesu grebanja dubljeg, kao novog, novog Poolz projekt je stupio na površinu.

Uđite Poolz

Izravne početne ponude novčića ili ICO-i umrle su prije nekoliko godina.

Ipak, 2020. godine vidjeli smo čitav niz nadolazećih DeFi projekata koji iskušavaju nove vrste događaja raspodjele likvidnosti, poput Initial DeFi Offerings. Sjetite se kako je projekt sintetske imovine UMA Protocol proljetos proveo „Početni popis za zamjenu“ za svoj UMA token upravljanja, na primjer.

Ipak, unatoč svim svojim zaslugama, Uniswap i drugi tradicionalni trgovinski protokoli u DeFi-u nisu prilagođeni kako bi se olakšala raspodjela likvidnosti i aukcije – Poolz je.

Pa, što je točno Poolz?

Poolz je protokol za zamjenu sloja-3, a L3 se ovdje odnosi na činjenicu da Poolz radi i iznad osnovnog i aplikacijskog sloja Ethereuma. Također je decentraliziran i bez povjerenja, što znači da ga ne kontroliraju nikakve središnje stranke i da se može izravno koristiti bez pomoći posrednika.

Što se tiče onoga za što Poolz olakšava zamjenu, to bi bili rani tokeni iz ranih DeFi projekata, objašnjava literatura protokola:

“Poolz je … način povezivanja inovatora i ulagača u blockchain-kriptovalutama u ranoj fazi. Njegovo objedinjeno sučelje omogućuje vlasnicima projekata pokretanje i upravljanje aukcijama likvidnosti koje su investitori lako dostupni na platformi. ” 

Dakle, tu je teren dizala. Poolz pomaže pokrenuti poduzeća i poduzetnike DeFi-a da se povežu s ulagačima u početnoj fazi i pokrenu likvidnost putem dražbi korisničkih tokena. S druge strane, ti investitori mogu koristiti Poolz za lako prepoznavanje novih projekata koji će se dugoročno podržati.

Rješavanje sve veće potrebe za defi

Jednostavno rečeno, DeFi upravo napreduje.

Primjerice, sada postoji više od 20 milijardi dolara stabilnih kovanica, a ukupni mjesečni obujam DEX-a prošli je mjesec prešao 23,5 milijardi dolara. Djelatnosti u ovom sektoru sve su veće, a bikovi trgovci i nadahnuti graditelji podjednako se povećavaju. 

Međutim, vidjeli smo kako akutno sazrijevaju uvjeti za izvođenje projekata na tržište, ali DeFi startupi i dalje eksperimentiraju i pokušavaju smisliti inovativne načine distribucije i uvođenja likvidnosti u svoje tokene. To je velika prilika koju Poolz želi riješiti.

Kako je Poolz dizajniran i korišten

Poolz ima brojne istaknute značajke i dizajnerske točke, uključujući sljedeće:

  • Protokol nije skrbnički, što znači da korisnici zadržavaju kontrolu nad svojom imovinom u svakom trenutku. 
  • Oslanjajući se na najbolje od onoga što React JavaScript knjižnica nudi, korisničko sučelje Poolz je intuitivno i poznato. 
  • Poolz se također oslanja na homomorfnu enkripciju kako bi osigurao decentralizirano trgovanje svedeno na minimum. 

Sukladno tome, cjelokupni dizajn protokola prikladan je za različite slučajeve uporabe, kao što su:

  • Pokretanje likvidnosti (efikasno prenošenje vašeg tokena u ruke globalne zajednice).
  • Trgovina bez recepta (OTC).
  • Prinos (uzgajanje prinosa (investitori mogu osigurati likvidnost u žetonima).
  • Dražbe nezamjenjivih tokena (NFT). 

Bazeni Poolz

Aukcije Poolz tokena podržane su bazenima likvidnosti.

Protokol omogućuje korisnicima izradu “Stvorenih bazena”, koji su dostupni samo imateljima POZ-a, izvornog tokena Poolza. U produžetku postoje “Otvoreni bazeni”, koji su, kako im samo ime govori, dostupni bilo kojem korisniku Poolza. Prvi naplaćuje naknadu od 0,15% na ukupnu prikupljenu likvidnost, dok drugi naplaćuje naknadu od 0,2%.

Idući još korak dalje, DeFi projekti željni aukcije svojih tokena putem Poolz-a mogu iskoristiti jedan od dva specifična formata bazena: Izravna prodajna područja (DSP) ili Vremenski zaključana područja (TLP).

DSP format omogućuje investitorima da primaju dražbene žetone odmah nakon zamjene u njih. Suprotno tome, TLP format omogućuje investitorima da dobiju svoje tokene na dražbi tek nakon završetka razdoblja zaključavanja. U ovom trenutku, tehnička knjiga projekta dodaje:

„Poolz-ov pametni ugovor također će omogućiti tvorcima bazena da definiraju prilagođena razdoblja zaključavanja, čime će zamijenjena sredstva postupno oslobađati. Na primjer, recimo, odmah isplatite 40% zamijenjenih tokena, a nakon recimo 1 mjeseca, preostalih 60% u 6-jednakom mjesečnom odobravanju. “

Unakrsna lančana infrastruktura

Još jedan od zanimljivijih aspekata Poolza jest njegovo planiranje budućnosti s više lanaca (ili kako bi neki rekli, s više lanaca).

Zapravo, dok je protokol za zamjenu L3 razumljivo započeo svoje putovanje iznad Ethereuma, graditelji projekta planiraju kontinuirano integrirati svoju tehnologiju s drugim vrhunskim blockchain-ima, tako da ekosustav Poolz neće biti zamućen već raširen i interoperabilan u svim dijelovima kriptoekonomije.

Pružanje Poolz likvidnosti

Recimo da ste zainteresirani za osiguravanje likvidnosti na Poolzu. Kako bi to uspjelo?

Pa budući da je Poolz zamišljen kao tržište, prvo biste otišli do njegovog korisničkog sučelja i počeli pregledavati platformu za značajne mogućnosti. Jednom kada pronađete onu koja vas zanima, sljedeći je korak jednostavan poput pritiska gumba “Pridruži se” na nadzornoj ploči. Postavite željene parametre i potvrdite po potrebi i bit ćete prisutni. Ovdje je vrijedno napomenuti da pružatelji likvidnosti Poolz za svoje usluge zarađuju proporcionalne nagrade za zamjenu, koje se isplaćuju svaka četiri sata..

Unutar POZ tokena

POZ, koja će imati ukupnu opskrbu od 5 milijuna, znak je u središtu projekta Poolz. Prvo i najvažnije, token mogu koristiti nositelji za kolektivno upravljanje protokolom Poolz na decentraliziran način.

“Platforma Poolz implementirat će redoviti mehanizam konsenzusa Proof of Stake (PoS), omogućavajući nositeljima POZ-a da steknu glasačka prava ulaganjem da su njihovi tokeni određeni novčanici”, objasnili su prethodno graditelji projekta. 

Ova dinamika otvara put dionicima Poolza koji sami odlučuju o ključnim parametrima projekta, npr. naknade. Ipak, osim upravljanja, Poolz će također upotrijebiti zasebni sustav ulaganja u kojem korisnici mogu ulagati Poolz LP tokene kako bi zaradio POZ nagrade. Za vijek trajanja ovih nagrada uloženo je 1,75 milijuna POZ-a.

NFT kut

Iza DeFi-a, jednog od najvrućih sektora kriptoekonomije trenutno je NFT arena u kojoj vidimo kako medijski lego projekti počinju oživljavati kao nikada prije.

Zbog toga je još jedan od intrigantnijih elemenata Poolza kako protokol prihvaća NFT-ove, kao putem ERC-721 standarda, a ovo otvara sve vrste obećavajućih mogućnosti za korisnike NFT-a poput aukcija s dinamičkim omjerima i šire.

Naravno, morat ćemo pričekati i vidjeti što kreatori i inovatori pripremaju s ovim sustavom, ali ako se Poolz zaista može povećati odavde, onda očekujte da će se vidjeti više kreativnih NFT prevara omogućenih protokolom.

Poolzov putokaz

U četvrtom tromjesečju 2020 sve se donosi Poolz u središtu pozornosti sa stvarima poput predbilježbe POZ i DEX popisa. Ovo razdoblje također svjedoči o stvaranju prvih bazena i zamjena na Poolzu.

Zatim se u prvom tromjesečju 2021. projekt udvostručuje na proširenju ekosustava Poolz integriranjem zamjena među lancima, tokena ERC-721, dražbi ponuda i još mnogo toga. Također ćemo vidjeti pokretanje Poolz upravljanja i ulaganja u POZ tijekom ovog vremenskog okvira.

U međuvremenu će biti zanimljivo gledati kamo Poolz ide odavde. Projekt je stvorio obećavajući prototip DeFi protokola, ali samo će vrijeme pokazati hoće li se vizija Poolza u potpunosti ostvariti.