Početak rada s AAVE-om: Zaradite, posudite i još više pomoću ove DeFi platforme

DOSIJE

Tražite li način da zaradite kamate na svojoj kripto štednji ili posudite protiv svoje imovine? To je ono što temelji Ethereum DOSIJE platforma je sve o tome.

U ovom ćemo članku napraviti kratki pregled AAVE-a i onoga što s njim možete učiniti. Također ćemo vas provesti kroz početak korištenja. Na kraju ćemo razmotriti neke tehničke detalje platforme iza kulisa, uključujući rizike koje ćete morati uzeti u obzir prije prijave.

Što je AAVE?

AAVE je platforma DeFi otvorenog koda koja omogućuje korisnicima zaradu kamata na depozite i zaduživanje protiv njih. Ne postoje KYC provjere, zemljopisna ograničenja ili druga ograničenja tko se može pridružiti. Trenutno se platforma može pohvaliti s preko 3 milijarde dolara depozita.

Jedna važna razlika u odnosu na AAVE i ostale konkurente je ta što ova platforma nije skrbnička. Ukratko, to znači da su vaši depoziti uvijek pod vašom kontrolom. To je dobro jer znači da niti jedna osoba ili korporacija ne mogu ograničiti vaš pristup vašim depozitima.

AAVE: protokol otvorene kode i neskrbnička likvidnostAAVE: protokol otvorene kode i neskrbnička likvidnost

Ako bi švicarska tvrtka koja stoji iza AAVE sutra nestala, vaša bi sredstva i dalje bila dostupna. Ne-skrbničke platforme ipak imaju nekih loših strana. Ako su vaša sredstva izgubljena iz bilo kojeg razloga, AAVE vam ne može pomoći da ih vratite. Ako se uspješno hakira i sredstva ukradu, ne skrbničke platforme obično nemaju osiguranje. AAVE nudi svojevrsno pseudo osiguranje do kojeg ćemo doći kasnije.

AAVE je izgrađen na Ethereumu. To znači da se temelji na jednoj od najiskrenijih kripto mreža u svijetu. Međutim, platforma trenutno podržava samo nekoliko ERC-20 tokena za zarađivanje kamata i posuđivanje.

To znači da popularna imovina koja nije Ethereum poput Litecoina i XMR-a nije podržana. AAVE podržava većinu stabilnih kovanica ERC-20 (USDT, USDC, TUSD, DAI da nabrojimo neke), kao i nekoliko drugih popularnih tokena temeljenih na Ethereumu kao što su Basic Attention Token ili BAT, 0x Coin ili ZRX i Maker ili MKR. Platforma čak neizravno podržava bitcoin putem omotanog bitcoina ili WBTC-a sa sjedištem u Ethereumu.

Uplata vašeg prvog pologa putem AAVE-a

Početak rada s AAVE-om prilično je jednostavan, ali može biti malo zastrašujući ako ste novi u kripto aplikacijama. Za početak posjetite službeno web mjesto AAVE – AAVE.com. Zatim kliknite Enter aplikaciju koja će vas dovesti na zaslon za odabir verzije. Ako nemate razloga, samo naprijed odaberite najnoviju verziju. U vrijeme objavljivanja, najnovija je verzija 2.

Zatim možete odlučiti želite li povezati novčanik kako biste ga mogli položiti i podići ili možete nastaviti bez povezivanja određenog novčanika. Trenutno AAVE podržava novčanike preglednika poput MetaMaska, hardverske novčanike poput Ledgera, pa čak i popularne skrbničke novčanike poput Coinbasea. U normalnim okolnostima i uz odgovarajuće sigurnosne postavke, otključavanje novčanika AAVE-om neće vas izložiti velikom izravnom riziku.

Spojite novčanikSpojite novčanik

Nakon što se prijavite, sljedeći je korak uplata prvog pologa kako biste mogli početi zarađivati ​​kamate ili postaviti kolateral za podizanje kredita. Na gornjem izborniku možete odabrati karticu za polog. To će vas dovesti do zaslona za polog koji će vam pokazati koje su trenutne kamatne stope u godišnjem postotnom prinosu ili APY.

Kamatne stope se stalno mijenjaju, ali tijekom naše istrage otkrili smo da su stabilni novci imali do sada najviše kamatne stope. Na primjer, USDC i TUSD kretali su se oko 12%. S druge strane, ETH je zaostajao za nešto manje od 1%. Neka imovina imala je čak 0% kamatnih stopa. U usporedbi s ostalim uslugama DeFi, interes od 12% za stabilne kovanice vrlo je konkurentan.

Depozit imovineDepozit imovine

Kamatne stope za zaduživanje također su bile nevjerojatno raznolike. Tijekom naše istrage pronašli smo kamatne stope u rasponu od 0,16% za UNI pa sve do 25,44% za USDC, promjenjivi APR. Kao i kod depozita, i ove će se stope mijenjati cijelo vrijeme ovisno o tržišnim uvjetima. AAVE također omogućuje korisniku da bira (i prebacuje se između promjenjivih i stabilnih APR-ova). Trenutno su stabilne opcije APR-a još veće, a USDC je dosegao nevjerojatnih 30,44%. Nisu sva sredstva imala stabilnu mogućnost za travanj.

AAVE objašnjava razliku između stabilnih i promjenjivih stopa na njihovim službena stranica sa sljedećim:

Kako mu samo ime govori, stabilna stopa ostat će prilično stabilna i najbolja je opcija za planiranje kolike će kamate morati platiti. Varijabilna stopa mijenjat će se tijekom vremena i mogla bi biti optimalna stopa ovisno o tržišnim uvjetima. Između stabilne i promjenjive brzine u bilo kojem trenutku možete se prebaciti putem nadzorne ploče.

Bez obzira na to je li riječ o kripto zajmu ili tradicionalnom zajmu, kamatna stopa od 25,44% do 30,44% prilično je visoka. Zapravo je ravan većini kreditnih kartica s visokim kamatama i kratkoročnim tradicionalnim financijskim zajmovima. Važno je, međutim, zapamtiti da kripto ekonomija trenutno doživljava bikovsko tržište u vrijeme tiska. To će definitivno utjecati na kamatne stope i na strani zaduživanja i pozajmljivanja. Nažalost, čini se da AAVE ne popunjava nikakve podatke u odjeljku povijesnih stopa da bismo ih usporedili s prethodnim vremenskim razdobljima.

Posljednja stvar koju trebate zapamtiti prilikom zaduživanja kod AAVE-a jest da tvrtka koja stoji iza nje naplaćuje naknadu za izvorno kreditiranje uz svaki kredit. Konkretno, skupine savjetuju da se “0,00001% iznosa zajma prikuplja prilikom odobravanja zajma”.

AAVE žeton i nagradne nagrade

Drugi način zarade putem AAVE-a je posjedovanje i ulog izvornog kapitala platforme. Vlasnici imovine AAVE mogu ih pohraniti u ono što platforma naziva njihov “sigurnosni modul”. Sigurnosni modul koristi se “kao alat za ublažavanje u slučaju nedostatka”. Jednostavno rečeno, ako se na tržištu dogodi nešto loše gdje deponenti mogu izgubiti neke ili sve svoje depozite, sadržaj sigurnosnog modula može se koristiti za otplatu deponenata.

Kao kompenzacija za preuzimanje rizika, polozi položeni u sigurnosni modul zaradit će redoviti povrat koji se naziva „sigurnosni poticaj”. Prema stakingrewards.com, stopa poticaja za sigurnost iznosi 4,51% u vrijeme tiska. U trenutnim cijenama to bi značilo 0,75 USD mjesečno prihoda po AAVE-u.

Uložite svoje AAVE tokeneUložite svoje AAVE tokene

Imovina AAVE zabilježila je nagli rast cijena od uvođenja sa 20 dolara u studenom 2020. na trenutnu cijenu od preko 180 dolara u siječnju 2021..

Napredne značajke AAVE-a

Jedna stvar koju AAVE nudi, a neke druge DeFi platforme ne nude, jest mogućnost tokeniziranja i trgovine ili izravne prodaje vašeg pologa od kamata. To djeluje kroz proces koji se naziva tokenizacija.

Prema bijeli papir, depoziti se pretvaraju u „odgovarajući iznos izvedenih tokena“ koji „mapira 1: 1 [na] temeljnu imovinu“. Ovi izvedeni tokeni nazivaju se aTokens. Štediše mogu odabrati ili otkupiti svoje atokene koji zarađuju od kamata za njihovu izvornu imovinu uvećane za kamate, ili mogu izravno prodati ili trgovati aTokenima na bilo kojem tržištu koje ih podržava.

Još jedna značajka koja će zainteresirati programere je ono što grupa naziva Flash zajmovima. Riječ je o mikroročnim zajmovima koji traju samo duljinu pojedinog bloka Ethereuma. Omogućuju pametnim ugovorima uzimanje zajmova bez postavljanja kolaterala sve dok se zajam vraća s jednim blok prozorom. Možete pročitati više o Flash zajmovi ovdje.

Balansiranje rizika naspram nagrada

AAVE ima puno mogućnosti koje mogu ponuditi onima koji traže kredite i prihodima od kamata. Platforma je također svima otvorena i nema nula ograničenja za to tko se može pridružiti. Međutim, kao i na svim DeFi platformama i aplikacijama, sudjelovanje u AAVE nije bez rizika. Glavni potencijalni rizici korištenjem AAVE-a jest gubitak sredstava zbog hakiranja, velikog događaja na tržištu crnih labudova ili tehničkog kvara koji proizlazi iz pametnih ugovora.

Do sada se čini da se ništa od toga nije dogodilo. Štoviše, platforma ima program sigurnosnih modula koji potiče pojedince da u osnovi osiguraju barem neku imovinu od gubitka. Na kraju ćete sami morati pažljivo izvagati i prilike i rizike.

Je li AAVE solidan način zarade i posudbe ili je previše rizičan? Javite nam svoje misli u komentarima ispod.