Kaj so izvedeni finančni instrumenti? In kako so povezani s trgom kriptovalut

Kaj so izvedeni finančni instrumenti?

Prve izkušnje, ki so jih sodobni laiki verjetno imeli z izvedenimi finančnimi instrumenti, so vključevale propad Enrona in vsa združenja, ki so prišla z njim. Posledično so izvedeni finančni instrumenti pridobili večinoma nezaslišan sloves kot nekaj umazanega, premešanega papirja, preoblečenega v pošteno delo ali naložbo.

Resnica je precej drugačna. Izvedeni finančni instrumenti imajo dragoceno funkcijo na trgih finančnih papirjev in si prizadevajo za vedno večji in vedno bolj zapleten svet kriptovalut..

Kaj so izvedeni finančni instrumenti?

Kaj so izvedeni finančni instrumenti?

Kot že ime pove, so izvedeni finančni instrumenti finančni vrednostni papirji, ki temeljijo ali so na nek način vezani na drugo sredstvo. To pomeni, da njihova vrednost in vedenje izhaja iz osnovnega sredstva ali sredstev. Imajo obliko pogodbe med najmanj dvema strankama, ki je osredotočena na zadevno premoženje in je določena glede na nihanja cene tega osnovnega sredstva. Večina izvedenih finančnih instrumentov se prodaja na prostem trgu, neregulirano, čeprav na borzah obstaja pomemben trg standardiziranih izvedenih finančnih instrumentov..

Tveganje je ena ključnih značilnosti izvedenih finančnih instrumentov tako z vidika upravljanja kot z vidika priložnosti. Izvedeni finančni instrumenti v svojem srcu zagotavljajo udeležencem na trgu sredstvo za prenos tveganj na drugo stranko v nekakšni varovalni vrsti. Ti sporazumi o obvladovanju tveganj lahko ustvarijo verige in mreže, ki lahko kaskadno uidejo izpod nadzora, če ena ali več strank to stori. Najbolj znan nedavni primer tega se je zgodil kot uvod v veliko recesijo leta 2009, ko so zamenjave na prostem trgu na posojilnem in stanovanjskem trgu začele propadati. Rezultat tega je bil razširjen kaos in globoka recesija, ki je vse temeljila na nenadzorovani rasti prodajnega tveganja.

Morda je torej enostavno videti, zakaj izvedeni finančni instrumenti povabijo naključne vlagatelje. Film iz leta 2015 “Velika kratka“In knjiga iz leta 2010, na kateri je temeljila, sta večinoma zgodba o zamenjavah kreditnega tveganja – izvedenem finančnem produktu.

Trgi kriptovalut že trpijo zaradi slabega posnetka. Poleg tveganj, povezanih z neurejenimi trgi, kot so prevare in sheme črpanja in odlaganja, tehnološka zapletenost trga – in njegovih udeležencev – resnično zaskrbljujoča. Potem je tu temeljna novost celotnega sistema. Le malo ljudi je napovedalo meteorski dvig Bitcoina, povsod pa se ugiba, ali se bodo cene kot celota zvišale, znižale, umaknile, utrdile ali sesule. Kripto je en dan mehurček, naslednji greben samega vala prihodnosti.

Natančne napovedi na področju kriptovalut so težke in tvegane. Izvedeni finančni instrumenti ponujajo raven izolacije pred surovo toploto trga in priložnost, da se vključi več igralcev.

Kako izvedeni finančni instrumenti ustvarjajo valove v kripto?

Nekaj ​​velikih imen je pred kratkim objavilo namere ponuditi izvedene finančne instrumente s kripto kovanci kot osnovo – med njimi Cboe Global Markets, TrueEx in Goldman Sachs.

Bitcoin terminske pogodbe

To je velika novica za kripto sfero, čeprav le tangencialno.

Dobro razvit trg papirja za kriptovalute posredno povečuje likvidnost in obseg osnovnega sredstva, saj dobiva vedno več raznolikih igralcev priložnost, da potopijo prste.

To je dobra novica za vse, ki niso Bitcoin, Ethereum ali Ripple. Glavni trije obsežni megakovanci trenutno uživajo raven uglednosti, ki privlači institucionalni denar. To je deloma povratna zanka. Večji obseg in institucionalne naložbe ohranjajo nestanovitnost, kar pa spodbuja večje količine in institucionalne naložbe. Finančna orodja za upravljanje nestanovitnosti kovancev manjše količine prinašajo več vlagateljev, povečujejo obseg in dodatno zmanjšujejo nestanovitnost. Altcoins lahko izkoristijo isto povratno zanko.

Kriptovaluta je igrišče za prevzemnike tveganj, trg z izvedenimi finančnimi instrumenti pa omogoča igralcem z izkušnjami pri obvladovanju tveganj vstop v sfero in potencialno izkoriščanje velikega dobička, hkrati pa znižuje dejavnik tveganja za trg kot celoto.

To ne pomeni, da tveganje izginja. Dejansko igralcem, ki vstopajo na trg kripto izvedenih finančnih instrumentov, organ Združenega kraljestva za finančno ravnanje svetuje, da vstopajo v zapletene vode..

V odprtem pismu vlagateljem organ opozarja, da nekateri kripto izvedeni finančni instrumenti, zlasti posli s pogodbami za razliko (CFD) in razponi finančnih stav, predstavljajo nenavadno veliko tveganje zaradi nihanja cen kripto, vzvodi do 50: 1 povezane stroške in razmeroma nepregledne cene.

»Kriptovaluta je navidezna valuta, ki je ne izda ali ne podpira centralna banka ali vlada. V zadnjem letu so doživeli znatno nestanovitnost cen, zaradi česar v kombinaciji z vzvodom tvegate velike izgube in lahko izgubite več, kot ste vložili, «je zapisal organ. »CFD-ji za kriptovalute so izredno tvegana, špekulativna naložba. Zavedati se morate tveganj in v celoti razmisliti, ali je vlaganje v CFD-je za kriptovalute primerno za vas. “

Zelo sivo regulacijsko območje kriptovalut prav tako koristi v korist trgu z izvedenimi finančnimi instrumenti, saj večina izvedenih izdelkov, ki se prodajajo brez recepta, itak ni urejenih. Z drugimi besedami, to je znano ozemlje za dobavitelje tradicionalnih derivatov, ki se prodajajo brez recepta. Kakšni domiselni izdelki so lahko tudi ti – vsaj en ponudnik ponuja izpeljanke, ki temeljijo na vremenu.

Čeprav je finančni organ tudi to označil kot razlog za previdnost pri vstopu na trge kripto izvedenih finančnih instrumentov, bi lahko imel nenamerne posledice – pritegniti dodatne vladne predpise.

Po odmevnem propadu kreditnega in stanovanjskega trga ter posledičnem reševanju bank so ameriške regulativne agencije budno pazile na morebitne nove povzročitelje težav. Kriptovaluta je doslej pritegnila le obrobno zanimanje. Niti ni jasno, da bi lahko ameriška vlada vse kriptovalute v primeru nadaljnje regulacije obravnavala kot vrednostne papirje.

Toda dobro razvit trg papirja ponavadi pritegne pozornost in ta pozornost bi lahko privedla do večje udeležbe vlade v kriptosferi. Puristi se ob tem lahko prepirajo, vendar je skoraj zagotovljeno, da bodo zmanjšali del tveganja in nestanovitnosti na trgu. Morda bo imel pomirjujoč učinek tudi na živčne tradicionalne vlagatelje. Ko stopijo v kripto bazen, se lahko tolažijo, ko vedo, da je v bližini vladni reševalec.

Trg v razvoju

Na vseh trgih se pojavljajo vse večje bolečine in kriptovaluta ni nič drugačna. Hitrost, s katero so se kriptovalute premaknile od teoretičnih belih knjig do naslovov Wall Street Journal, je močno presegla sposobnost tradicionalnih akterjev na trgu, institucij in vladnih agencij, da sledijo.

Vpadljive vsote denarja, ki se zdaj premetavajo po kriptosferi, nikoli ne bi mogle ostati dolgo neopažene. Banke so pozorne, prav tako vladne regulativne in davčne agencije. Zdaj igralci na trgu papirja v kripto najdejo primerno sredstvo za svoja finančna orodja. Na nek način se zdi, da je kripto idealni izdelek na trgu z izvedenimi finančnimi instrumenti – visoko tveganje, visok potencialni dobiček, malo do nič regulacije in nizka trenutna likvidnost, kar pušča dovolj prostora za rast. Tudi v kovancih ne manjka. Zadnje število kapitalskih tržnih cen je bilo 1.610 – in ta seznam še zdaleč ni izčrpen.

Nejasno je, kje točno bodo izvedeni finančni instrumenti za kriptovalute uvedli trg. Jasno pa je, da bo aktiven trg papirja uvedel določene spremembe. Treba je še ugotoviti, ali so te spremembe katastrofalne, saj so se na koncu izkazale za hipoteke, ali bodo pomagale ukrotiti divji kripto trg.

Reference:

  1. https://www.investopedia.com/terms/d/derivative.asp
  2. https://www.nytimes.com/2001/11/29/business/enron-s-collapse-the-derivatives-market-that-deals-in-risks-faces-a-novel-one.html
  3. https://www.investopedia.com/tech/cryptocurrency-derivatives-boom-might-be-its-way/
  4. http://www.businessinsider.com/bubble-derivatives-otc-2010-5
  5. https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-03-14/cboe-signals-big-plans-for-trading-cryptocurrency-derivatives
  6. https://www.fca.org.uk/news/statements/cryptocurrency-derivatives
  7. https://hackernoon.com/what-the-cryptocurrency-market-can-learn-from-the-300-year-old-history-of-derivative-markets-4ed582fcad20
  8. https://graphitepublications.com/how-the-big-short-was-made-credit-derivatives/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me