Kaj je sistem z delnimi rezervami? Izpolnite vodnik za začetnike

Delni rezervni bančni sistem

Odvzet je bil slavni odlomek, skrit znotraj bloka Bitcoin genesis Časi, znana britanska publikacija in se glasi:

“The Times 03 / Jan / 2009 Kancler na robu drugega reševanja bank”

Posledice svetovne finančne krize leta 2008 so bile v polnem razmahu, čas in kontekst sporočila pa sta bila brezhibna. Ameriška vlada je imela pravkar rešili finančnega sistema v višini 700 milijard dolarjev, potem ko je hipotekarna kriza povzročila propad stanovanjskega balona, ​​kar je privedlo do globalne recesije.

Čeprav je bilo množica znakov in vzrokov za propad, vključno s pretiranim tveganjem in neprimernostjo bank, je širša tema na delu, ki ji je mogoče v veliki meri pripisati podobne dogodke in recesije v novejši zgodovini, okvir, ki ga sodobni finančni sistem, znan kot Fractional-Reserve Banking.

Sistem, ki Bitcoin predstavlja antitezo in ponuja edinstveno alternativo, ki spreminja paradigmo.

Zgodovina delno-rezervnega bančništva

Pogosta tema, ki se dosledno pojavlja ob pogledu na oblikovanje in sodobno strukturo delno-rezervnega bančništva (FRB), je dolg. Kot rečeno, razumevanje, kako je nastal FRB, je nujno za razumevanje njegove trenutne strukture in kako so kriptovalute, kot je Bitcoin, tako brez primere.

Delni rezervni bančni sistem

FRB je trenutna oblika bančništva v večini držav po svetu. Kljub temu da obstaja približno sorazmerno dolgo, je v tem delu poudarek FRB prav na sodobni ponovitvi takega sistema, kjer vladne monetarne oblasti in zvezne centralne banke spremljajo finančni sistem in urejajo nadzor nad ponudbo valut.

Ustanovljen leta 1609, Amsterdamska banka je bila ustanovljena in velja za predhodnico sodobnih centralnih bank, ki obstajajo danes. Banka Amsterdama je imela ključno vlogo pri zgodnjem pojavu papirnatega denarja, ki je imel obliko bančnega potrdila, ki ga je izdala banka za zlato, srebro in druge dragocenosti, ki so bile deponirane pri banki. Takrat sta bila primarni vir vrednosti zlato in srebro; vendar je bilo s trgovino vse težje zamenjati, saj so okorne, zlasti na daljših razdaljah.

Bankovci so postali običajno sredstvo menjave med ljudmi, saj so predstavljali polog pri zlatarju ali banki. Kmalu je sledilo nekaj zanimivega, zlatarji in banke so ugotovili, da lahko izdajo več potrdil o vlogah (bankovcev), kot so dejansko shranili v svojih rezervah. Ugotovili so tudi, da ljudje preprosto niso unovčili svojih potrdil za polog naenkrat, temveč v različnih časih, o tem več kasneje. Sčasoma so zlatarji, namesto da bi zagotovili varno zavetje dragocenosti, postali podjetja, ki so plačevala obresti in zaslužila obresti. Tako je nastal FRB.

Kritično vprašanje, ki ga imate morda takoj in ima še danes odmevne posledice, je, kaj se zgodi, če banka nima potrebnih rezerv za vrnitev lastnikov položnic (bankovcev)? Banka v takem primeru postane insolventna in bankrotira, kar povzroči upnike, da izgubijo sredstva, in močno škoduje finančnim trgom.

Fiat valuta

Preberite: Težave s fiatovo valuto

Če se to sliši znano, je to, ker kadar se to zgodi več večjim bankam hkrati, v tistem, kar je znano kot bančno poslovanje, nastopijo velike finančne krize, ki vodijo do reševanja vlade, povečane moči centralnih bank in družbenih posledic. Veliko depresijo pripisujejo bankam in je bila tako slaba, da se je takrat globalni BDP znižal za približno 15%.

Po ustanovitvi papirnatega denarja in Amsterdamske banke je bila leta 1668 ustanovljena švedska Riksbank, ki ji je priznana prva centralna banka na svetu. Kmalu je temu sledilo tudi več držav, ki so ustanovile centralne banke s pooblastilom za določanje obveznih rezerv, izdajo denarja in, kar je še pomembneje, za centraliziranje hrambe rezerv vrednosti drugih poslovnih bank. Namen zadnjega organa je ublažiti morebitne krize, ki jih povzročajo bančni posli, pri čemer centralna banka kot zadnja možnost deluje kot posojilodajalec drugim bankam.

Ameriška centralna banka

Sčasoma je spoznanje, da so vodenja bank sestavni del FRB, pripeljalo do večje centralizacije in avtoritete centralnih bank v svetovnem finančnem sistemu. Kot sodoben primer je ameriška centralna bančna centralna banka ZDA in njene pristojnosti so se znatno razširile od dogodkov, kot je Velika depresija in v zadnjem času, svetovne finančne krize leta 2008..

Federal Reserve je bila ustanovljena 23. Decembra 1913 prek Zakon o zveznih rezervah. Kot je poudaril kongres, so glavni cilji:

 • Povečajte zaposlenost
 • Stabilizirajte cene
 • Zmerne dolgoročne obrestne mere

Izraz “obrestne mere” je tukaj bistvenega pomena, saj nam bo pomagal kasneje razumeti, kako se ustvarja denar in kako je koncept dolga osrednji za sistem FRB. Pomembno je omeniti, da Federal Reserve vsebuje tako zasebne kot javne institucije. Ureja in nadzira zasebne poslovne banke in nenavadno ne tiska lastne valute. Namesto tega to izvaja Ministrstvo za finance ZDA.

Kljub splošnemu poznavanju in priznavanju nujnosti vloge Zveznih rezerv pri vzdrževanju stabilnega gospodarstva to ni bilo vedno tako. Prva banka ZDA in Druga banka ZDA sta bili prvi centralni banki v ZDA, ustanovljeni leta 1791 oziroma 1816. Zaradi pretiskanja je izdaja papirja Prve banke, imenovana “kontinentalci”, tako hitro razvrednotila, da je kongres v osnutku ustave leta 1787 prepovedal prakso izdaje papirnatega denarja..

Kongres je sčasoma zavrnil obnovo te listine Prve banke leta 1811, druga banka, ustanovljena leta 1816, pa tudi ni prejela listine o podaljšanju listine od ameriškega kongresa leta 1836 pod tedanjim predsednikom Andrew Jackson.

Jackson je citirano rekel (ki se nanaša na centralne banke):

“Pogumna prizadevanja sedanje (centralne) banke za nadzor vlade … so le slutnje usode, ki čakajo ameriški narod, če bi se zavedeli v ohranjanje te institucije ali ustanovitev druge podobne.”

Natančneje, ki se nanaša na Drugo banko ZDA:

“Neodvisno od svojih zločinov je zgolj moč – goli obstoj take moči – stvar, ki se ne sprijazni z naravo in duhom naših institucij.”

Jackson je bil tudi edini predsednik, ki je poplačal celoten ameriški državni dolg, toda kljub njegovim prizadevanjem je bila leta 1913 ustanovljena tretja centralna banka, Federal Reserve. Zanimivo je, da so ZDA doživele tisto, kar je bilo znano kot Era brezplačnega bančništva od 1837 do 1862, kjer ni bilo formalnega centralnobančnega sistema in so obstajale le banke, ki jih je zakupila država.

Kako deluje bančni sistem z delnimi rezervami in ustvarjanje denarja

Skozi lečo kriptovalut in tega, kako predstavljajo alternativo sodobnemu sistemu delnega rezervnega bančništva, je najbolje razumeti zapletenost pretoka denarja v modelu FRB. Natančneje, ustvarjanje denarja, njegovo širjenje v obtok in posledični učinki. Kot primer bomo uporabili ameriški finančni sistem.

Sledite denarju

Fractional-Reserve Banking je sistem, pri katerem je le delček (Fractional of FRB) bančnih vlog dejansko podprt z gotovino in je dejansko na voljo za dvig. Glavni namen tega je osvoboditi kapital, ki ga lahko posojajo drugim strankam kot način za širitev gospodarstva.

Po zakonu morajo banke rezervirati (Rezerva FRB) vnaprej določen znesek gotovine, ki ga vlagatelji položijo pri roki, na voljo za dvig. Večina bank mora rezervirati približno 10% dvigov. Torej, za polog v višini 100 USD morajo zakonsko hraniti 10 USD vloge kot rezervo. Obvezno obvezno rezervo določi Federal Reserve in povečanje zahteve odstrani denar iz gospodarstva, zmanjšanje pa dodaja denar.

Marsikoga bo to presenetilo ko dejansko položite denar na bančni račun, ta preneha biti vaša last. Namesto tega postane last banke, ki vlagatelju izda sredstvo, znano kot depozitni račun. To je obveznost v bilanci stanja banke in so zakonsko odgovorne, da vam jo plačajo na zahtevo, če imajo potrebna sredstva za kritje (mislim, da banka teče).

Če sistem postane zanimiv, je tisto, kar je znano kot Multiplikacijski učinek. Pretok denarja teče predvsem na naslednji način.

 • Alice gre v večjo poslovno banko (JP Morgan, Wells Fargo itd.) In na svoj bančni račun položi milijardo dolarjev.
 • Banka mora zakonsko rezervirati ~ 10% njenega depozita, zato rezervira 100 milijonov dolarjev kot gotovino na voljo za dvig.
 • Zdaj ima banka 900 milijonov dolarjev za izdajo posojil.
 • Bob gre v isto banko in želi najeti posojilo za 900 milijonov dolarjev.
 • Banka se strinja in daje Bobu 900 milijonov dolarjev. Vsaka banka ima pravno pooblastilo za izdajanje posojil do določenega večkratnika svojih rezerv (običajno 9 – 10-krat večja).
 • *** Zaradi tega so rezerve, ki so na voljo za poravnavo obveznosti iz vlog, manjše od skupnega zneska, ki ga je banka dolžna plačati za izpolnitev vlog na vpogled.
 • Torej, denar, ki ga prejme Bob, je dejansko dodatnih 900 milijonov dolarjev poleg prvotne vloge Alice za milijardo dolarjev.
 • Bob odnese svojih 900 milijonov dolarjev drugi banki in položi.
 • Skupni znesek denarja iz milijarde dolarjev Alice zdaj znaša 1,9 milijarde dolarjev.
 • Postopek se ponovi za vsako polog in izdajo kredita in je znan kot multiplikacijski učinek.

Zdaj je celotni sistem FRB veliko bolj niansiran in zapleten kot zgornji primer, vendar je to bistvo tega, zato je treba analizirati nekatere večje perspektive. Najbolj očitno je vprašanje, kako je ustvarjenih dodatnih 900 milijonov dolarjev?

Preprosto povedano, dolg. Ker finančni svet danes obstaja skoraj v celoti prek digitalnih medijev, Alice banki dejansko ne izroča milijarde dolarjev gotovine, banka pa dejansko ne šteje denarja na ročno napisano knjigo; namesto tega je shranjen v centralizirani digitalni knjigi banke.

Banka izda Bobu kredit v višini 900 milijonov dolarjev, digitalno. Torej, medtem ko je prvotna banka odgovorna za Aliceino milijardo dolarjev, je druga banka, pri kateri je Bob položil svojih 900 milijonov dolarjev, odgovorna za ta denar. Da, denar je nastal iz nič. To je tisto, kar poganja inflacijo, obrestne mere in razvrednotenje valut, vendar o tem malo več.

Bančni cikel

Postopek izdajanja kreditov in depozitov se lahko znova in znova ponovi, kar izvira iz začetnega depozita Alice v višini milijarde dolarjev. To je multiplikacijski učinek in preprosta ocena potencialnega vpliva FRB na ponudbo denarja (iz primera depozita) je približno dosežena tako, da se depozit pomnoži z 10. Torej, v primeru Alice, lahko njen depozit v višini 1 milijarde USD potencialno v finančni sistem ustvari ~ 10 milijard USD novih USD. Spet ni vedno tako in v tem je veliko več odtenkov, a vseeno je to splošni koncept.

Inflacija & Dolg

Dolgoročno so stranski učinki FRB očitno očitni. Sploh mi ni treba razlagati spodnje slike ali ponavljati preteklih katastrofalnih finančnih kriz, da bi se to zavedali.

Kupna moč

Splošno dojemanje FRB je, da običajno deluje nemoteno in da so finančni zlomi dogodki “Črnega laboda”. Sorazmerno malo vlagateljev kadar koli zahteva plačilo, zato je bančno poslovanje in finančna kriza zelo malo. Iz številnih perspektiv se te zdijo neizogibne ovire za ohranjanje stabilnega finančnega sistema, vendar so te perspektive že po naravi napačne, ker ne upoštevajo dolgoročnih družbenih in političnih posledic tako množičnih dogodkov.

Že prej sem večkrat omenil izraz dolg, zdaj pa je pravi čas, da ga obnovimo in resnično analiziramo. Denarna masa ZDA in splošni dolg, ki ga ima javnost, se v zadnjem stoletju nenehno povečujeta in sta v trendu navzgor strašno povezana. To je zato, ker je nov denar, vbrizgan v sistem FRB, večkrat v obliki dolga (cikel izdaje vlog / kredita).

Temeljni stroški tega so inflacija, enakomerna devalvacija ameriškega dolarja zaradi povečanja ponudbe denarja, ki ni povezana s povečanjem blaga in storitev, temveč z dolgom. Z večjo ponudbo denarja in njegovo lastno vrednostjo, ki prihaja od nikoder (dolg), se kupna moč dolarja zmanjša, kot je prikazano na zgornji sliki.

The trenutni dolg ZDA znaša nekaj več kot 22 bilijonov dolarjev. Ta dolg je bil nedvomno uporabljen za financiranje podjetij, ustvarjanje inovacij in splošno napredovanje ameriškega gospodarstva. Prav tako je privedlo do zamud pri posojilih, neenakosti v premoženju in vse večje napačne predstave o denarju in vrednosti.

Korak nazaj

Zagovorniki centralnega bančnega sistema, zlasti FRB, bodo zagovarjali obliko, v kateri ustvarja denar, s kazanjem na gospodarsko rast, ki jo sistem omogoča, in do neke mere imajo popolnoma prav. Nasprotno pa se bodo kritiki sistema preprosto vprašali, za kakšne stroške je to doseženo?

To so pomembna vprašanja z izjemno težo, ki so zelo pomembna za vse, od družbene dinamike do samega pojmovanja denarja.

Mogoče, če ZDA ne bi vzpostavile tega sistema v takšni obliki, kot je bilo, takrat ne bi bile več gospodarska velesila, kot je danes. Čeprav je bil model FRB vsekakor dvomljen v vseh letih, do zdaj ni bilo ustrezne alternative denarju (natančneje vrednosti), ki bi ga bilo mogoče brez centraliziranih institucij zanesljivo izmenjati prek digitalnih medijev..

Bitcoin predstavlja povsem novo paradigmo v finančnem sistemu. Ljudje imajo prvič možnost izvedljive alternative FRB in trenutnim modelom izmenjave vrednosti. Bitcoin nima inflacije, njegova vrednost pa je neposredno vezana na postopek rudarjenja, ki izhaja iz električne energije in dela.

Zaključek

Bančni sistem z delnimi rezervami je veliko bolj zapleten, kot je opisano v tem članku, vendar njegova osnovna funkcionalnost ostaja enaka. Sčasoma zgodovina kaže, da se ljudje začnejo spraševati o zgodovinski dinamiki v upanju, da bodo našli boljše modele, pa naj bodo politični, družbeni ali v tem primeru finančni.

Fractional-Reserve Banking je bil model centraliziranega bančništva, odkar so se zlatarji odločili za monetizacijo svojih rezerv v zlitinah, vse do današnjih dni. Ali Bitcoin ponuja trajnostno rešitev težav, ki jih je ustvaril FRB, še ni razvidno, vendar pa vsaj ponuja smiselno alternativo za tiste, ki ga iščejo, in vsaj Satoshi si zasluži malo zaslug za svoj čas.

»Če Američani kdaj dovolijo zasebnim bankam, da nadzorujejo izdajo svoje valute, najprej z inflacijo, nato z deflacijo, bodo banke … ljudem odvzele vso lastnino, dokler se njihovi otroci ne bodo zbudili brez domov na celini, ki so jo osvojili njihovi očetje…. Moč izdaje bi bilo treba odvzeti bankam in jo vrniti ljudem, ki jim pripada. “

– Thomas Jefferson v razpravi o polnilnici bančnega zakona (1809)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me