Dedovanje kriptovalut: Kako zavarovati svoja sredstva v primeru vaše smrti

Dedovanje kriptovalut

Če bi jutri umrli, kaj bi se zgodilo z vašo kripto? Ne glede na to, kako daleč mislite, da bi lahko bil ta dan, je to vprašanje, ki se je počasi začelo plaziti po skupnosti kriptovalut, ne da bi kdo zares opazil.

Ko pride do tehnološke revolucije, okoliška infrastruktura – zlasti regulativna – pogosto traja leta, da jo dohiti. To je najbolj očitno na primeru zakonskih vzponov, kjer so se uspešni kemični eksperimenti gibali s tako hitrostjo, da so se zakonodajalci poskušali držati koraka..

Vprašanje dedovanja kriptovalut je nekoliko drugačno, saj ni nujno, da potrebujejo več regulativnega vložka; ampak preprosto način za krmarjenje po prirojeni decentralizaciji in anonimnosti samega kripto.

Dedovanje kriptovalut

Ocenjuje se, da je bilo samo Bitcoinov zaradi malomarnosti ali ker so njihovi lastniki umrli, ne da bi kdo vedel za njihov portfelj, že izgubljenih približno 20 milijard USD.

En uporabnik Reddita je celo sestavil a preglednico naslovov denarnic, ki so ostali v mirujočem stanju, saj je bil Bitcoin vreden manj kot 10 USD. Leta 2015 je v „mrtvih“ denarnicah nedotaknjenih in neaktivnih ležalo več kot 3 milijone bitcoinov. Ob predpostavki, da se bo stopnja izgube nadaljevala, kot se je začela, bi zdaj lahko bilo blizu 5 milijonov neaktivnih bitcoinov.

In to so samo Bitcoin-ove številke. Koliko ljudi je kupilo kup uspešnih altcoinov, ko so bili ocenjeni na 0,0001 USD, samo da so nanje pozabili ali umrli, preden so jih lahko unovčili?

Bitcoin rudar umre v nesreči letala

Leta 2013 je navdušenec nad kripto in investitor Bitcoin, Matthew Moody, umrl v letalski nesreči in umrl, ne da bi komu omogočil dostop do podrobnosti o svoji denarnici.

Zdaj, pet let kasneje, oče tega človeka Michael Moody še vedno išče načine, kako odkriti bogastvo svojega sina, kar bi lahko bilo vredno neizmerne vsote glede na to, koliko Bitcoin je od takrat zrasel v vrednosti.

Moody’s primer, čeprav ni redek, je še posebej simboličen za vprašanje roke in postavlja vprašanja šifrirni skupnosti na splošno. Michael Moody je poudaril, da morajo predvsem mladi ljudje modro spoznati postopek:

“[Mlade] je treba bolje poučiti o korakih, ki jih je treba sprejeti za zagotovitev, da so njihove naložbe ustrezno zavarovane tako zase kot za prihodnje dediče.”

Čeprav je zaradi kriptovalute težko zlahka posredovati vaše podatke, zlasti nekomu, ki ni tako tehnološko podkovan, še vedno obstajajo načini, s katerimi lahko vaši najbližji podedujejo vaše digitalno bogastvo.

Toda kot je pogosto v kriptoprostoru, bo uspeh teh ukrepov v veliki meri odvisen od vaše pozornosti in pozornosti.

Dead Man’s Switch

Ta polavtomatska metoda načrtovanja nepremičnin vključuje računalniški program, ki vam po e-pošti pošlje ob določenih urah in čaka na vaš odgovor.

Če program ne prejme odgovora, samodejno preveri zapise o smrtnem listu za obvestilo o vaši smrti. Če najde tak zapis ali preprosto ne odgovorite v določenem roku, bo vsebino vaših denarnic za kriptovalute prenesel na določen račun, ki ste ga predhodno nastavili.

Ob predpostavki zanesljivosti izbranega avtomatiziranega programa je metoda preklopa mrtvega človeka lahko razmeroma popolna. Uporabnik pa zahteva izjemno doslednost, saj bi neodgovor na e-pošto lahko pomenil nenaden prenos vseh vaših kovancev, preden bi jih želeli premakniti.

Narišite načrt

Najenostavnejši način reševanja vprašanja dediščine bi bil preprosto zapisati vse svoje podatke in jih predati izbranemu upravičencu.

En kos papirja, ki vsebuje zasebne ključe, izmenjavo podatkov za prijavo in povezane račune fiat, lahko z enim potezom poskrbi za stvari.

Kako ohraniti varno seme za obnovitev denarnice

Kako naj bo vaše seme za obnovitev varno

Vendar pa bi lahko vse, kar imate v lasti, z enakim potezom izgubili, če vaš upravičenec izgubi kos papirja in ta pade v roke nekoga drugega. V tem primeru se lahko poljubite v zalogo in ljubljena oseba se lahko poljubi v svojo dediščino.

Prav tako je shranjevanje vseh vaših podatkov na enem mestu v spletu prav tako nevarno, če ne celo bolj, in mu manjka varnosti, kar nadomesti za udobje.

Največje vprašanje tukaj je lepljivo vprašanje, koliko zaupate svojemu upravičencu. Če jim izročite ključe svojega osebnega bogastva, potem ko ste umrli v eni stvari, jim pa zaupate to, ko ste še vedno tukaj, z veliko jamstva.

Poleg tega je lahko nevarno, da občutljive podrobnosti, na primer zasebni ključ, pišete neposredno na svojo voljo, saj bo dokument po vaši smrti postal javen in lahko ključ nevarno razkrije že zgodaj.

Transakcije M-of-N

Ta sistem vključuje delitev dostopa do vaših sredstev med več zaupanja vrednih oseb. Edini način za dostop do računa prek M-of-N je, da določeno število izbranih podpisnikov posreduje svoje podatke v tandemu..

Če na primer svoje podatke razdelite med (1) svojega odvetnika, (2) svojo ženo, (3) svojega sina, (4) svojo hčerko in (5) svojega nepremičninskega načrtovalca; potem bi potrebovali le določeno število njihovih podpisov, recimo tri, da bi dobili dostop do računa.

Ta rešitev širi tveganje naokoli, ne da bi vam postavili zaupanje ali osebo. Edina grožnja bi bila v tem, da bi se vaš odnos pokvaril s tremi od petih podpisnikov. Nenavadno je, da žene pobegnejo s finančnim menedžerjem svojega moža.

Skupinski podpisi

Ta metoda deluje na isti osnovi kot transakcije M-of-N, vendar zahteva prisotnost vsakega od vaših izbranih podpisnikov namesto samo večine.

To daje dodatno plast varnosti, saj zmanjšuje možnosti, da se 3/5 vaše skupine obrne na drugi 2; prihaja pa tudi s svojimi težavami. Natančneje, če kdo iz skupine umre ali preprosto izgubi svoje podatke, lahko to pomeni, da nihče v skupini nima dostopa do sredstev.

Izmenjave Poskusite pomagati

Izmenjava Coinbase je že poskušala posredovati v takšnih situacijah, tako da je omogočila dostop do nečijega kovanca kovancev, pod pogojem, da tožnik predloži potrdilo o smrti in oporoko umrlega imetnika kripto, ki vsebuje ustrezna navodila..

Brez dvoma bi se to lahko izkazalo za koristno storitev za ljudi, ki jih potrebujejo, hkrati pa tudi zamegli linijo decentralizacije, ki kripto valuto ločuje od običajnih finančnih storitev..

Zaključek

Obstaja ogromno načinov, kako zagotoviti, da vaša kripto v primeru vaše smrti doseže roke vaših bližnjih, vendar je vsak od njih poln ovir in slabosti, zaradi katerih so zaradi različnih razlogov neprimerni.

Ob koncu dneva bi bil že dobro staromodni bančni trezor, ki vsebuje denarnico in zasebni ključ, preprečeval vse katastrofe, razen najbolj skrajnih, toda tudi takrat morate svoje podatke zaupati tretjim osebam, ki jih v resnici ne poznate. vedo dovolj, da lahko v celoti zaupate.

Brez dvoma bo vprašanje dedovanja kriptovalut nekoč eksplodiralo, morda takrat, ko Winklevossov tip umre in bo medijski furor zaradi spora o dedovanju dovolj glasen, da pritegne pozornost ljudi.

Do takrat se zdi, da je ukvarjanje s kriptovaluto v smrti morda prav tako zapleteno kot z njo, ko ste tukaj.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me