Kaj je “kit” in kako manipulirajo s cenami kriptovalut?

Kaj je kit

Morda ste že kdaj slišali izraz “kit” v skupnosti kriptovalut, kiti so običajno posamezniki z visokimi neto vrednostmi v nekaterih valutah, ki imajo moč, da trge zasukajo v želeno smer. V tem prispevku si bomo ogledali, kaj jih naredi tik in kakšna so njihova dejanja, ki lahko povzročijo cenovne dobičke in izgube.

Kaj je kit

“Medvedji kit”

5. oktobra 2014, ko je bil Bitcoin vreden približno 320 dolarjev in je že bil tako rekoč v stalni degradaciji), se je oseba odločila, da bo prodala naročilo 30.000 bitcoinov po 300 dolarjev, vrednost vsake druge borze pa ni imela druge možnosti, kot da sledite. Pri tem je na trg Bitcoinov prišel val, ki je tako močan, kot bi ga ustvaril potop kita. Cena Bitcoinov je seveda nenadoma padla in ustvarila zgodovinski vzorec nihanja v zgodovini kriptovalut, ki je bil videti takole:

Padec cene Bitcoinov

Vir: Excelov graf, izrisan z uporabo podatkov iz https://www.quandl.com/

Potem ko se je pojavilo več memov o dogodku in se je sprožilo veliko polemik o motivaciji in identiteti osebe (z vzdevkom BearWhale), se ta primer danes spominja kot prvega “kitovskega” posega na trg kriptovalut. Ta val je povzročil nemir med kriptoinvesticijsko skupnostjo, ljudmi, ki so bili hkrati razočarani in zmedeni glede tega, kaj bi nekoga vodilo k takšnemu početju. Njihove namene je pojasnil v dolga nit Reddit lani, ki se je izkazalo za veliko bolj ideološko kot ekonomsko.

Znižanje cen

V nasprotju z BearWhaleom so nekateri drugi kiti od takrat ustvarili valove na nekaterih kripto trgih, zlasti na mlajših, z veliko bolj strateškimi motivacijami. Ti kitovi so ljudje, ki so tako kot BearWhale že imeli pretirano bogastvo v kriptovalutah in so svojo moč uporabili za ustvarjanje valov strateških padcev na nekaterih od teh trgov, da so lahko kovance kupili po ugodnih cenah in očitno zaslužili s prodajo. Zaradi tega so navdušenci ciljno usmerjene kriptovalute seveda zelo razočarani.

Ti incidenti so se že zgodili z več alternativnimi, mlajšimi kriptovalutami. Kovanec ETP je na primer po udarcu kitovega vala padel s 3,8 na 4 centov, NEO pa s 37 na 4 dolarje, in sicer v samo enem dnevu. Vechain je bil tudi tarča poskusov kitov, toda navdušenci njihove skupnosti so lahko zaobšli situacijo z usklajenim napadom na zver.

Tovrstne manipulacije na kratko delujejo takole: kit, ki ima v lasti veliko količino sredstev in se zanima za vlaganje v določeno kriptovaluto, postavi ogromno naročilo za prodajo po ceni, ki je nižja od najnižje v tem okolju. Pri tem poskrbijo, da igralci, ki sodelujejo na tem trgu, ne bodo mogli kupiti celotnega (neizmernega) ponujenega zneska hkrati. Hkrati je vsak drugi trgovec, ki prodaja zadevno kriptovaluto, prisiljen znižati prodajno ceno, kar zanje razbije denarne izgube. To pomeni, da je bila uradno navedena vrednost kriptovalut amortizirana. Po uspešnem izzivanju vala bo kit odstranil svoj prodajni nalog in spretno kupil vse kovance na voljo po nizki ceni, ki jo je dosegel val. Kit nato to počne večkrat, oddaja ogromna prodajna naročila, pade vrednost kovanca, odstrani naročilo, kupi po znižani ceni in ustvari zaporedne valove amortizacije, dokler ni zadovoljen s tem, koliko sredstev je pridobil za ceno, ki si jo je želel.

Prodaja zid

Umetna prodajna stena, slika od SmartOptions.

Kako delujejo

Oglejmo si nekaj hipotez in nato potegnite nekaj zaključkov o vplivu kitov na trg kriptovalut. Prvič, večji je ocean, večji mora biti kit, da ustvari pomemben val. Če kit ni dovolj velik za ocean in poskuša oddati naročilo za prodajo po tako nizkih cenah na trgu z veliko kupci, lahko na koncu dobi ravno nasprotno od tistega, kar je zahteval: da ljudje naročilo dejansko kupijo ponudil je s ceno, ki jo je ponudil. Zato so mlajši trgi bolj nagnjeni k kitovim valovom. BearWhale je lahko ohranil ceno Bitcoina do 300 USD le približno nekaj ur, saj je bilo število kupcev dovolj veliko, da je v samo nekaj urah porabil celotno prodajno naročilo, ki ga je oddal, četudi je bil trg Bitcoinov takrat precej manjši kot je danes. V času valov pa so bili mnogi vlagatelji razočarani, saj so njihove prodajne cene bitcoinov nenadoma padle. Toda isti ukrep bi imel zelo različne posledice na manjših trgih.

Ko je NEO videl, da se je njegova cena nenadoma znižala na približno 11%, kot je bila, je to ostala zelo pomemben čas, saj je bil obseg kupcev, ki bi lahko “prevzeli naročilo”, precej manjši od Bitcoinov. Nekatere skupnosti kriptovalut se združijo, da presežejo prodajni red kita, kar se imenuje “razbijanje zidu” (zadevni “zid” je cena, ki jo ponuja kit). Upoštevajte, da je val kita odlična priložnost za novega vlagatelja, da deska in začne kupovati ciljno kriptovaluto, pri vrednostih, ki so precej nižje od običajnih. Po drugi strani pa je vlažni trenutek za vlagatelje, ki so že dodeljeni na trgu, da prodajo svoje kovance.

Črpanje cen

Na podoben način in po analogiji bi lahko kiti teoretično ustvarili valove inflacije na cenah kriptovalut, ob predpostavki, da namesto da bi oddali naročilo za prodajo te velikosti, namesto tega oddajo naročilo za nakup. Nenaden dvig povpraševanja te velikosti bi seveda znatno povečal ceno ciljnega kovanca. Običajno tega ne počnejo kiti samotarji, temveč skupine ljudi, ki v skupnem prizadevanju skupaj zvišujejo cene.

Skupina skupaj oddaja velika naročila za nakup, zvišuje kripto ceno, nato pa val apreciacije izkoristi za prodajo svojih kovancev za nedavno umetno cenjene cene po dogovorjeni točki. Kljub temu, kar je bilo prej omenjeno glede Bitcoina in manjših altcoinov, je dejstvo, da 1000 ljudi ima v lasti 40% trga bitcoinov, kar pomeni, da bi teoretični val kit res lahko povzročil sinhroniziran napad kitov, medtem ko nekateri celo sumijo da se je kaj takega že zgodilo z Bitcoinom v preteklosti ali pa se bo zgodilo v bližnji prihodnosti. Prav tako bi bila ugotovljena inflacija kitov dobra priložnost za povprečnega vlagatelja, da proda svoje kovance.

To je nekoliko izboljšana različica klasičnih delniških trgov “črpalke in odlagališča”, spretna operacija, ki seveda deluje le na nereguliranih trgih kriptovalut in je na borzi nezakonita.

Zaključek

Poleg dejavnosti kitov je še veliko drugih dejavnikov, ki lahko povzročijo drastično depreciacijo ali apreciacijo kriptovalute. Kupci torej razmišljajo o tem, kateri zunanji dejavniki povzročajo amortizacijo. Običajno so nenadne najnižje vrednosti, ki jih povzročajo valovi kitov, precej ostrejše kot tiste, ki jih povzročajo drugi dejavniki. Na primer, veliko kriptovalut je padlo po prepovedih Kitajske in Južne Koreje. Tako močan padec bi lahko zlahka zamenjali kot kitov val, le da vemo, da prvič valute na trgih teh velikosti niso dovzetne za te vrste napadov, in drugič, no, natančno poznamo geopolitične razmere, ki so privedle do v tem primeru depreciacija valute.

Na žalost je v tem trenutku manipulacija s kiti skupaj z glavnimi mediji FUD nekaj stvari, s katerimi se moramo sprijazniti, in tako bo, dokler tržna kapitalizacija kriptovalut ne bo tako visoka, da tovrstnih iger ni mogoče igrati in všeč ali ne, uredba zadeva vesolje, zaradi česar so nezakonite.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me