Glavni kitajski ekonomist govori o slogu prihodnjega digitalnega juana

Kitajska

Naraščajoča prizadevanja Kitajske za digitalne valute so pritegnila pozornost sveta zaradi številnih valovitih učinkov, ki bodo sledili v nadaljevanju projekta.

Zdaj je ena najvplivnejših gospodarskih osebnosti, ki jih je kdajkoli imela država, naredila svoje prvi komentarji o temi, ko se je javno predstavil o načinu uvajanja digitalnega juana.

Ta bankir Zhou Xiaochuan se je proslavil kot guverner Ljudske banke Kitajske (PBoC) med letoma 2002 in 2018, v obdobju, ko se je kitajsko gospodarstvo močno povečalo in postalo drugo največje na svetu.

Kitajska

Zhou, ki je trenutno predsednik kitajskega združenja za finance in bančništvo, je 26. novembra na forumu Caixin Hengqin ponudil svoje nove digitalne juane..

Odmevajoč nedavne komentarje direktorja laboratorija za raziskave digitalnih valut PBoC Mu Changchuna, nekdanji centralni bančnik Zhou je valuto države pozdravil kot ključni element njene nacionalne suverenosti, zato je treba biti zelo previden pri razvoju digitalnega juana, da kasneje ne bo prišlo do monetarne krize. 

Glede razvoja projekta je Zhou dejal, da so imeli graditelji PBoC dve poti, in sicer pri izdelavi digitalne valute, zasnovane kot plačilna tirnica za maloprodajo ali kot sistem za mednarodne transferje za poravnavo institucionalnih plačil in nakazil. Zhou je dejal, da se digitalni juan gradi v skladu z maloprodajno vizijo, tj..

Čeprav zadeva verjetno ni tako preprosta.

Najprej na drobno in nato še naprej?

Po mnenju Doveyja Wana, ustanovnega partnerja podjetja Primitive Ventures, je ta slog, usmerjen v maloprodajo, v skladu s tistim, kar že vemo o digitalnem juanu, ki ga je v nastajanju, torej da ga bo ustvaril PBoC, kitajske banke ga bodo distribuirale, kitajski državljani pa lahko z njim plačujete s priljubljenimi domačimi plačilnimi tirnicami, kot sta Alipay in WeChat.

Dalje se je Wan opozoril, da se zdi povsem mogoče, da je PBoC uporabljal plačila na drobno kot nekakšen manever Trojanskega konja, da bi pridobil oprijem za digitalni juan, preden ga je razširil tudi na mednarodna, ne-maloprodajna naselja. Na Twitterju, Wan napisal:

“Ker je WeChat / Alipay že globalen, še posebej v vsej Aziji, zahvaljujoč množičnim kitajskim turistom v tujini, je uporaba trojanskega konja za vklop mednarodnih nakazil v prihodnosti neizogibna … Trenutno je tipična dežela in se razširi “strategijo.”

V ločeni, a podobni analizi je Mable Jiang iz Nirvane Capital domneval tudi, da bodo tuje poravnave sčasoma na mizi za digitalni juan, morda v okviru obsežnega in tekočega kitajskega globalnega razvojnega projekta “En pas ena cesta”..

Ta izjava je vsekakor odprta za različne vrste razlag. Zdi se mi naravno, da to povežem s strategijo One Belt One Road in potiskanjem RMB kot valute za dnevno poravnavo v tujih državah.

Seveda to ni nič uradnega, samo moje branje.

– Mable Jiang (@Mable_Jiang) 26. november 2019

Karkoli se na koncu zgodi z digitalno valuto centralne banke (CBDC), se zdi verjetno, da ima kitajsko vodstvo to tehnologijo v možganih v okviru mednarodnih trgovinskih poravnav.

V začetku tega meseca so države BRICS iz Kitajske, Rusije, Indije, Brazilije in Južne Afrike razpravljale o ustvarjanju skupne digitalne valute, ki bi jo države lahko uporabljale za trgovinske poravnave, z namenom, da se odmaknejo od visokega spektra ameriškega dolarja..

Iz teh predhodnih razprav ni prišlo do nobenih podrobnosti, zato za zdaj še ni nič urejeno. Na špekulativnem področju bi bilo zanimivo, če bi se pogovori o skupni valuti BRICS končali, medtem ko Kitajska na trg prinaša digitalni juan. Ali bi države BRIKS namesto tega razmislile o sprejetju digitalnega juana, tudi v omejenem obsegu?

Po eni strani bi te države zagotovo raje imele skupno valuto ali valuto, ki jo nadzirajo sami in Kitajska. Po drugi strani pa lahko želje teh držav po gospodarskem odmiku od ZDA in proti Kitajski odtehtajo druge sorodne skrbi.

V tej luči že obstaja nekaj pogojev, ki se oblikujejo po vsem svetu in bi lahko utrli pot sprejetju digitalnega juana zunaj zgolj maloprodajnih namenov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me