5 stvari, ki jih morate vedeti, preden naložite v kriptovalute

Nasveti za naložbe v kriptovalute

Crypto je padel s pečine leta 2018 in nihče v resnici ne ve, zakaj. Na internetu boste našli sto različnih racionalizacij. Če bi morali vprašati mene, mislim, da se je kripto trg predvidil leta 2017. To se zgodi vsakič, ko se pojavi nova tehnologija (tako kot dot.com). Veliko hype in cene rastejo prehitro. In hitreje kot so naraščale cene Bitcoinov in drugih kovancev, bolj bivalen trg je bil bolj krhek. Vlagatelji, ki so Bitcoin kupili za 50 dolarjev, niso bili občutljivi na spremembe cen pri 10.000, 15.000 ali 20.000 dolarjev.

Vendar so imetniki Bitcoinov, ki so kupili po 19.000 USD, verjetno hiteli prodati svoja imetja, ko je cena Bitcoinov padla na 15.000 USD. Z napredovanjem bikovega trga se povečuje tveganje večje prodaje. In to se je zgodilo.

Konec leta 2017 so vlagatelji začeli uresničevati svoj dobiček, kar je povzročilo manjši popravek. Nato so vlagatelji, ki so pozno prišli na zabavo, v svojem portfelju kriptografov videli rdečo barvo, zato so tudi začeli prodajati svoje deleže. Nadaljnja prodaja pomeni nadaljnje zniževanje cen in tako se razvije poglobljen popravek trga.

Popravek trga je s seboj vse zrušil in bodite previdni pri kripto naložbah, še posebej, če sodelujete v novih ICO. Svoj težko zasluženi dohodek vlagate v kripto, zato poskrbite, da boste dobili vso potrebno pomoč.

Nasveti za naložbe v kriptovalute

Za začetek si oglejte 5 osnovnih pravil, ki jih morate vedeti o vlaganju v kripto.

1. Razumevanje tveganj, s katerimi se soočate

Prepričajte se, da razumete lastna tveganja, ki jih prevzemate pri nakupu kripto valut (natančneje pomožnih žetonov).

 • Ko kupujete v ICO, kupujete v zagonskem podjetju. Večina zagonskih podjetij propade.
 • Večina kripto (zlasti žetonov, ki jih še ni mogoče uporabiti, ker platforma še ne deluje ali je v povojih) je nelikvidnih in z njimi je lažje upravljati kot z vrednostnimi papirji
 • Kripto žetoni (varnostni žetoni) ne izplačajo dividende
 • Kripto trgi niso urejeni, zato bi lahko nekaj velikih fantov na vaš račun zapeljalo na trg
 • Tudi tisto, kar navaja Whitepaper, se v pametni pogodbi redko odraža, še huje pa je, da ustanovitelji včasih zadržujejo odprta zadnja vrata, če želijo pametno pogodbo v prihodnosti spremeniti (npr. Dovolijo si spremeniti dobavo kovanca ICO; ali Whitepaper omenja obdobje zaklepanja, vendar pametna pogodba nima logike, ki bi zaklepala žetone ustanoviteljev). Glej tukaj če bi radi prebrali več o tem

2. Ne bodi neumen

Razumem – vidite nekaj žetonov, ki streljajo skozi streho, in se želite pridružiti zabavi. Kripto je tvegano – iz zgoraj omenjenih razlogov. Začnite z majhnimi količinami in ne vstopite.

Izpostavljenost kripto imejte na razumni ravni (in se je držite!). Moja trenutna izpostavljenost kripto je 5% mojega celotnega naložbenega portfelja. Morda bi razmislil, da bi ga povečal na 10%, če gre trg precej nižji, vendar je 10% moja trda meja. Seveda se mora moja omejitev izpostavljenosti razlikovati od vaše in omejitev izpostavljenosti je odvisna od vaše starosti, dohodka, stopnje premoženja in v katere razrede sredstev ste vložili svoje bogastvo. Ne kopirajte mojih omejitev izpostavljenosti!

Diverzificirajte tudi svoja kripto imetja – zlasti v razredu sredstev, ki je v veliki meri odvisno od ugibanj, da bo določena platforma DLT postala priljubljena. Bolj ko razširite svoje kovance, večja je verjetnost, da boste dosegli jackpot.

3. Bodite izbirčni

Globoka tržna korekcija (vključno s kripto korekcijo) prinaša vse: dobre in slabe žetone. Glede na to, da ste znotraj omejitev izpostavljenosti, ki ste si jih sami postavili, nakup med hudo korekcijo trga pomeni, da imate možnost nakupovanja odličnih žetonov z velikim popustom.

Poglejte gonilnike, ki podpirajo ceno žetona

Poiščite tiste žetone z močnim, temeljnim povpraševanjem po platformi, ki jo podpirajo. Naj vam dam primer, da vam pokažem, kaj mislim.

Računsko moč na Ethereumu kupite tako, da plačate eter. Ustvarjanje nove pametne pogodbe o Ethereumu stane Ether; izvajanje logike pametne pogodbe stane Ether in tako naprej. Glede na to, da se zdi, da je Ethereum izbirna platforma za vodenje pametnih pogodb in v svetu, ki se preusmerja na avtomatizacijo in decentralizacijo, lahko v Eteru zavzamemo pričakovanje, da bo povpraševanje po Eteru (za izvajanje še več pametnih pogodb na Ethereumu) Bodi močen.

Če je teza pravilna, bo veliko povpraševanje po izvajanju pametnih pogodb na Ethereumu dolgoročno podkrepilo vrednost žetona.

Poiščite velike gospodarske jarke

Tukaj si ne izumljam več kolesa – izraz si sposojam od Warrena Buffeta, enega največjih vlagateljev tam zunaj. Ekonomski jarek se nanaša na stopnjo konkurence, s katero se izdajatelj sooča (ali se bo soočil v prihodnosti).

Obstajajo nekateri poslovni modeli, ki jih je težje posnemati kot druge. Zvestobo blagovni znamki, ki jo ima Apple, je težko kopirati, prav tako pa ni enostavno zgraditi dvostranskega trga, kot je eBay. Po drugi strani pa je manj težko zgraditi telefon s sistemom Android in konkurirati Samsungu. LED televizorji se na nasičenem trgu prodajajo po nizkih maržah. Pojdi na idejo?

In to vodi do točke, ki sem jo navedel v oddelku 3.1 zgoraj. Najbolj priljubljeni Altcoini izvajajo isto funkcijo, imajo podobno raven tržne kapitalizacije in so (na splošno) enako sprejeti. Z drugimi besedami, zamenljivi so. Kupite kovance, ki vam omogočajo dostop do edinstvenih platform, če želite spati ponoči – zlasti v trenutnih tržnih razmerah.

4. Ne bodite leni

Če resnično vztrajate pri nakupu v ICO, morate opraviti veliko umazanega dela. V prvi polovici leta 2018 je na trg prišlo približno 600 ICO (in ne omenjam tistih ICO, ki niso dosegli mehke meje!). To je veliko dokumentov za analizo. Vendar biti marljiv delavec ni dovolj:

 • Prepričati se morate, da dobro ločite dober zagon od slabega
 • Upoštevati morate ustanovitelje, njihovo strokovno znanje in izkušnje
 • Ugotovite, ali nekatere večje organizacije podpirajo aplikacijo blockchain ali kako drugače

Lahko pa najamete svetovalca, ki to počne. Resnično in resnično potrebujete skupino analitikov, ki bo neprestano prebirala po teh knjigah.

5. Tehnična analiza je ključnega pomena

V svetu žetonov, kjer se dividende ne izplačujejo in zaslužki ne pripisujejo (uporabnost ali plačilo) žetonom, je povsem nemogoče določiti pošteno vrednost kripto sredstva (v tradicionalnem finančnem svetu je cena lastniškega kapitala odvisna od prihodnja dividenda, ki naj bi jo izdajatelj izplačal). Koliko je recimo vreden Bitcoin? Odgovor je nemogoč. Če sredstva ne morete ovrednotiti, ne morete ugotoviti, ali ga preveč plačujete ali kako drugače. Kot bi hodil z zavezanimi očmi.

Tehnična analiza vam lahko pride prav (ampak verjemite mi, to ni popolna znanost). Tehnična analiza je v bistvu študija, kako se psihologija trga kaže v tem, kako izgleda grafikon instrumenta. Na primer, ko se cene dvigujejo in količine izsušijo, bodite previdni pri takem gibanju cen, ker kaže, da zelo majhen del trga sodeluje pri tem zvišanju cen. Nasprotno, če v tem žetonu obstaja tržni popravek, ki ga spremlja velik obseg, potem bi to moral pomeniti, da popravek podpira sorazmerno velik del trga.

Tehnična analiza pomaga (poudarjam, pomaga, vendar ni srebrna krogla), da se izognete padcu noža ali nakupu na vrhu.

Ponovno poiščite pomoč pri tem – ali če vas zanima učenje branja kart, preberite nekaj knjig na to temo. Začnete lahko s tem: Kratka prodaja z O’Neilovimi učenci. To je odlična knjiga, a pozor: to ni obračevalec strani!

Bonus: Odgovori na običajna vprašanja, ki jih ponavadi dobim od kripto vlagateljev

Običajno dobim skupen nabor vprašanj od kripto vlagateljev, zato sem jih pomislil reproducirati skupaj s svojimi standardnimi odgovori.

Kripto sem kupil leta 2017 in jih še nisem prodal. Kaj bi moral storiti, da se izognem pokolu leta 2018?

Nikoli ni enostavno opaziti vrha, čeprav je to v ozadju očitno. Vendar pa morate biti pozorni na nekaj stvari:

Ne pozabite, da bikovi teki sčasoma postanejo bolj krhki, še posebej, če so se hitro dvignili (Bitcoin se je v enem letu zvišal s 1000 na 20 000 dolarjev!). Prvi večji padec po norem velikem teku z biki je rdeča zastava. Cene se ponavadi opomorejo po prvem popravku, vendar je to odboj mrtve mačke. Skoraj vedno se zgodi in ne bi smeli zaupati. Prepričajte se, da začnete prodajati na tej točki. Mogoče boste morda narobe (in trg se še naprej povečuje), vendar je verjetnost v nasprotju z vami. V tem trenutku bi prodal polovico svojega položaja

Kliknite za povečavo

Če cena pade pod 20-dnevno in 50-dnevno drseče povprečje (po bikovskem teku) prodajte več ali vsa preostala imetja

Kliknite za povečavo

Kazalniki, ki jih omenjam zgoraj, so na splošno vidni na začetku vsakega večjega popravka trga. Niso nespametni, a verjetno vas bodo pogosteje rešili težav. Raje bi pogrešal zadnji del bikovskega teka, če le zmanjšam svoje izgube.

Kupil sem na vrhu in izgubil veliko denarja. Bi moral zdaj prodati, da bi zmanjšal izgube?

Verjetno boste v svojem kripto portfelju videli več rdeče, vendar je zdaj verjetno najslabši čas za prodajo svojega premoženja. Na primer, če ste na vrhu kupili XRP (Ripple), je bilo 90% vaše naložbe izbrisanih (žal, če na poškodbo dam sol!). Na vašem položaju bi se držal zadnjih 10% in videl, kaj se bo zgodilo.

Se bo pokol nadaljeval?

Verjetno. Trg je od začetka leta v upadanju (prepoznava ga vrsta nižjih najvišjih vrednosti – tj. Vsaka naslednja najvišja vrednost je nižja od prejšnje). Dokler se vzorec ne bo spremenil (tj. Vztrajajo še nižje vrednosti), bo verjetno trg še upadel.

Kliknite za povečavo

Naj kupim zdaj?

Vau, drzni ste! Če niste preveč izpostavljeni, bi začel potapljati noge, ko se trg utrdi okrog dna (na veliko stvari je treba paziti, ena od njih je, da je vzorec nižjih vrhov prekinjen). Učenje branja grafikonov vam bo v veliko pomoč, za začetek si oglejte nekaj naših vodnikov za trgovanje:

 • Trgovanje s kriptovalutami: prepoznavanje in uporaba Fibonaccijevih ravni umika
 • Trgovanje s kriptovalutami: kazalniki zagona in drseča povprečja
 • Trgovanje s kriptovalutami: vodja & Pojasnjeni vzorci trgovanja z rameni
 • Trgovanje s kriptovalutami: kaj so pasovi Bollingerja ?
 • Naložbe v kriptovalute z uporabo strategije povprečenja stroškov v dolarjih